Izvor: B92, 20.Avg.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinove u Zoološkom vrtu

Beograd -- Beogradski Zoološki vrt dobio je 10 novih mladunaca - pre četiri dana rođena su tri polubela lava, a 13. avgusta na svet je stiglo i sedam mladunaca merkata.

Na planeti živi svega 200 belih lavova. Od toga, čak šest živi u beogradskom Zoološkom vrtu. Prvi beli lav poklon je Mika Aničića iz Južne Afrike. Pre tri dana, poklonjeni beli lav postao je otac. Iako lavići nisu potpuno beli, njihovo potomstvo će biti.

Veterinari u zoo-vrtu planiraju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih za par godina pare sa belim lavovima i na taj način povrate izgubljeni beli gen.

Za sada su lavići u staklenom kavezu, gde ih posećuje mama lavica.

"Za 12 do 14 dana oni će progledati. Jedna volonterka koja je radila sa prethodnim belim lavovima učiniće da oni budu što pitomiji. Daj bože da otovrimo Bebi zoo vrt, gde će naša deca moći da se druže sa tim belim lavićima”, kaže veterinar Maiga Hamadahamane.

Zoološki vrt očekuje još jednu dobru vest, kada su beli lavovi u pitanju.

"Bela lavica se parila sa belim lavom, tako da za tri- četiri meseca očekujemo i kod nje prve bele laviće”, kaže Hamadahamane.

Osim lavova, beogradski zoo-vrt dobio je i bebe merkate. Mladunci većinu dana provode u kanalima pod zemljom, pa morate biti veoma strpljivi da biste ih videli.

"Imali smo četiri u porodici, a sada imamo još sedam komada. Roditelji brinu o njima, ali i svi drugi članovi krda vode računa o bebićima merkata”, navodi Hamadahamane.

U Zoološkom vrtu veoma su ponosni, jer sada ne postoji vrsta koju ne mogu da reprodukuju.

Nadaju se da će uskoro dobiti i belog tigra. Taj redak primerak stići će u Beograd u zamenu za belog lava koji je rođen u decembru prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.