Izvor: Luftika.rs, 12.Feb.2024, 13:19

Preminuo novinar Petar Luković

Novinar Petar Luković preminuo je jutros u Beogradu, posle duge i teške bolesti, saopštila je porodica.
Rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu, pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju i završio Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, navodi se u biografiji Lukovića.
Karijeru je započeo 1976. kao novinar „Duge”. Kao politički i rokenrol kritičar pisao je za mnoge novine i časopise, kao što su “Džuboks”, “Mladost”, “Polet”, “Nedelja”, “Nedeljna Dalmacija”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << “Politika”, “Oslobođenje”, “Vjesnik”, “Rok 82” i “Rok”.
Bio je glavni i odgovorni urednik portala “E-novine”, radio je za beogradski nedeljnik “Vreme”, gde je jedno vreme bio i zamenik glavnog urednika, pisao je i za “Našu Borbu”.
Za hrvatski satirični nedeljnik “Feral Tribune” pisao je od osnivanja 1984. godine. Sarađivao je sa časopisima “Reporter” iz Beograda, “Dani” iz Sarajeva i “Mladina” iz Ljubljane.
Bio je glavni urednik časopisa “X Zabava” i radio za RTV Pink.
Poslednjih godina bio je urednik sajta XXZ magazin.
“Redakcija XXZ magazina zahvaljuje se svim čitaocima i slušaocima podcasta na podršci, pomoći i brizi. S velikom tugom i bolom opraštamo se od našeg glavnog i odgovornog urednika, u nadi da ćemo uspeti dostojno da sačuvamo uspomenu na njega, smognemo snage i pošaljemo poslednji pozdrav u njegovom stilu – borbeno, bez defetizma, s mnogo snage i volje – ROCK ON, FOREVER”, navodi se u objavi redakcije.
Objavio je i tri knjige: “Bolja prošlost”, “Ćorava Kutija” i “Godine raspada – hronika srpske propasti”.
Nagradu “Dragiša Kašiković” je dobio 1994. godine, a nagradu dnevnika Danas “Staša Marinković” je dobio 2001.
Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010. godine.
Preminuo novosadski fotograf Aleksandar Kamasi

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Užas je tu. Nažalost Pere više nema da nas njime zabavi: In memoriam – Petar Luković, novinar i rokenrol kritičar (1951 – 2024.)

Izvor: Danas, 13.Feb.2024, 08:44

Petar Luković, novinar i rokenrol kritičar preminuo je juče u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.