Izvor: Luftika.rs, 23.Feb.2024, 15:11

Preminuo glumac Ilija Ika Bašić

Jugoslovenski i srpski epizodni filmski i pozorišni glumac, te televizijski radnik Ilija Ika Bašić preminuo je u 92. godini.
Bio je organizator filmske proizvodnje i direktor filma u više projekata TV Novi Sad, a imao je i zapaženu profesionalnu ulogu u konstituisanju filmske produkcije u Vojvodini.
Radio kao saradnik i glumac-epizodista u pozorištima Sombora, Čačka i Banja Luke. Bio je jedan od osnivača Udruženja filmskiih (i televizijskih) radnika Vojvodine, a od 1971. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je imao status samostalnog umetnika.
Bio je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa RTNS i urednik posebnih programskih projekata od 1975.
Udruženje novinara Vojvodine i novih medija 2021. dodelilo mu je Nagradu “Dimitrije Davidović” za životno delo.
Studentkinja produkcije Akademije umetnosti u Novom Sadu Tamara Trninić posvetila mu je film “Ko je sad taj Ika Bašić” čija je premijera održana prošle godine u Kulturnom centru Novog Sada.
Krajem 2023. godine u Arhivu Vojvodine priređena je izložba fotografija i plakata kao i video kolaža povodom 90 godina života i 63 godine na filmu i televiziji.
Radio je na filmu skoro sve, ali je možda bitnije kako je radio i šta je sve bio spreman da uradi za film.
Sahrana Ikе Bašića bićе u subotu, 24. fеbruara, u 10.30 na Gradskom groblju u Novom Sadu.
Tuga: Preminuo otac Dejana Milojevića

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.