Izvor: B92, 04.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo bivši sovjetski špijun

Moskva -- Bivši sovjetski špijun Anatolij Gurevič preminuo je u Sankt Peterburgu, prenela je agencija Interfaks.

Gurevič (96) bio je član sovjetske špijunske mreže "Crveni orkestar" koja je delovala tokom Drugog svetskog rata u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji i Švajcarskoj. Članovi te mreže su u Berlinu bili izvor značajnih informacija za Sovjetski savez koji se borio protiv fašizma u Evropi posle raskida nemačko-sovjetskog pakta 1941. godine.

Heroji "Crvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << orkestra" koji su preživeli nacizam, postali su kasnije žrtve represije u Rusiji za vreme Staljina.

Uhapšen u Marseju krajem 1942. godine, Gurevič se vratio u Moskvu 1945. godine, a uhapšen je dve godine kasnije i osuđen na 20 godina zatvora.

Gurevič je oslobođen 1953. godine posle smrti sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina, ali je pod vlašću Nikite Hruščova Gurevič poslat u radni logor, gde je proveo 25 godina.

Gurevič je rehabilitovan tek 1991. godine, u vreme vlasti Mihaila Gorbačova.

Gurevič će biti kremiran u Sankt Peterburgu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.