Preminuo Vaclav Havel

Izvor: B92, 18.Dec.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Vaclav Havel

Prag -- Bivši češki predsednik Vaclav Havel preminuo je u 75. godini života od komplikacija posle duge bolesti, javila je češka televizija.

Smrt vođe čehoslovačke plišane revolucije 1989. godine i dugogodišnjeg predsednika Čehoslovačke i Češke Vaclava Havela, Česi oplakuju kao odlazak simbola njihove obnovljene državnosti, dok zvaničnici starog kontinenta listom naglašavaju da je otišao veliki Evropljanin.

Havel je bio simbol otpora Čeha i Slovaka komunističkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << režimu, počev od disidentske Povelje 77 do "plišane revolucije" 1989. godine.

Zbog kritike i aktivnog rada protiv komunizma u pritvoru proveo ukupno 5 godina, i praktično pravo odatle došao na mesto poslednjeg predsednika Čehoslovačke. 17.novembra 1898.godine, po mnogima prirodno staje na čelo plišane revolucije.

Među poslednjim izjavama je i njegov komentar na svetsku ekonomsku krizu.

„To je upozorenje protiv ideje da razumemo svet, da znamo kako sve funkcioniše. To je upozorenje protiv ponosa ekonomista koji misle da sve razumeju i koji su čitav svet pravilno izdelili. Ekonomija im je, iznenada, postala vrlo tajanstvena", rekao je tad Havel.

Zahvaljujući Havelovoj harizmi, hrabrosti i poštovanju koje je uživao u svetu i Češka je imala daleko veću težinu na međunarodnoj političkoj areni. Često je poređen sa junacima svojih apsurdnih drama. Kada je 2003. predao dužnost sadašnjem predsedniku Klausu, za rad od 1989 do 2003. od čeha je dobio jaku četvorku.

Tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji bio veliki protivnik Slobodana Miloševića, i zato tražio bombardovanje položaja bosanskih Srba i podržao bombardovanje SRJ 1999.

"Sve što radite kosovskim Albancima kao da radite meni", poručio je tada Havel srpskim piscima koji su ga podsetili da je upravo u Beogradu bio čitan, prevođen i da su mu u srpskim pozorištima dok je bio zabranjen u Čehoslovačkoj izvođene drame.

On je, međutim među prvima u svetu pozdravio promene 5. oktobra 2000. Svoju poslednju dramu "Odlaženje" režirao je ove godine.

"Otišao je veliki Evropljanin"

Havelov naslednik na čelu Češke, predsednik Vaclav Klaus podsetio je da Havel odlazi kao simbol obnovljene češke državnosti.

"Njegova ličnost, ime i delo suštinski su pomogli da se Češka integriše brzo u porodicu demokratskih država", rekao je povodom Havelove smrti Klaus.

Iako poznati kao ljuti politički neprijatelji koji su vodili oštre javne polemike o političkom smeru zemlje, između ostalog i oko raspada bivše Jugoslavije, Klaus je danas rekao da je Havel uživao njegovo neizmerno poštovanje još od 1960-tih godina, a da su sve te polemike bile vrlo plodne.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća češkom predsedniku Vaclavu Klausu i češkom narodu povodom smrti Vaclava Havela. "Primite izraze najdubljeg saučešća povodom smrti Vaclava Havela, velikog borca za demokratiju, mir i slobodu", navodi se u telegramu saučešća.

Klaus je u predsednički zamak Hradčani pozvao najviše zvaničnike - premijera i predsednike oba doma češkog parlamenta da odluče o danu žalosti i državnoj sahrani.

"Predsednik Havel je čovek koji je učinio da Česi mogu da se ponose kao narod. Za mnoge ljude na svetu reč Havel i Čeh znači isto", kazala je Havelova bliska prijateljica bivši šef Stejt depratmenta Medlin Olbrajt.

Evropa odlaskom Havela gubi i jednog od najvatrenijih pristalica evropske integracije, otvorene, bez obzira na umor od proširenja, i za Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje zapadnog Balkana, bez kojih Havel nije video da bi Evropska unija mogla da bude kompletna.

"Havel je bio jedan od najvećih Evropljana našeg vremena", napisao je na Tviteru šef švedske diplomatije Karl Bild.

Za velikim Evropljaninom u telegramu saučešća žali i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Lider otpora Poljaka komunističkom režimu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, a kasnije predsednik Poljske Leh Valensa predložio je da se Havelu posmrtno dodeli Nobelova nagrada za mir.

Susedi Slovaci za Havelom žale kao da je preminuo njihov predsednik, a premijerka Iveta Radičova podsetila je da je upravo on otvorio kapije sveta ne samo Češima već i Slovacima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.