Predstavljena knjiga o Ružici Sokić Moja gluma

Izvor: Story, 15.Dec.2015, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena knjiga o Ružici Sokić Moja gluma

U ponedeljak, 14. decembra u Gornjem foajeu Ateljea 212 održana je promocija knjige Moja gluma u kojoj je dat posthumni portret Ružice Sokić na osnovu intervjua i ponekog teksta kritičara.

O knjizi, u kojoj Ružica Sokić govori o glumi u pozorištu, na filmu, televiziji, o svojim ulogama, govorili su dr Vesna Krčmar, jedan od priređivača knjige, i novinar Milan Vlajčić.

Skup održan na rođendan Ružice Sokić u pozorištu u kojem je bila od početka karijere >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << do penzije otvorio je aktuelni upravnik „Ateljea 212“, poznati glumac Branimir Brstina, koji je sa mnogo topline govorio o svojoj koleginici podsetivši sve na njenu potpunu posvećenost glumi.

Ružica Sokić (1934–2013) još kao devojčica počela je da glumi u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio Beograda, da bi 1958. diplomirala na Akademiji za pozorišnu umetnost.

„Bila je među prvim stalnim glumcima Ateljea 212 koji su ga stvarali, a za to vreme je odigrala 60 uloga u teatru i 40 na filmu kao i u velikom broju TV drama“, istakao je Brstina.

Moja gluma je prema rečima Vesne Krčmar, slojevita priča o glumi, a uz to i promišljanje o glumi, poetici filma, pozorišta, ali i o događajima u bivšoj zemlji, karakterima i postupcima kolega iz pozorišnog i filmskog sveta. Knjiga koju upotpunjuje biografija radova, registar predstava i uloga, izvodi iz kritike i mnoštvo fotografija delo je iskrene ljubavi njenih prijatelja koji su želeli da sačuvaju sećanja na umetnost Ružice Sokić.

Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice prijateljima i poštovaocima Ružice Sokić koji svojim prilozima pomažu Fondaciji koja razvija osnovna načela ljudske solidarnosti, humanosti i plemenitosti. Među dobitnicima je i direktor Lagune Dejan Papić.

Glumica Nada Šargin prva je dobitnica nagrade Ružica Sokić koju je ustanovila Fondacija koja nosi ime naše proslavljene glumice.

Nastavak na Story...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.