Izvor: B92, 25.Jul.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava "Ginko"za kraj Belefa

Beograd -- Nemačka trupa "Antagon Teatarakcion" izvešće na donjem Kalemegdanu, u okviru pozorišnog programa Beogradskog letnjeg festivala, predstavu "Ginko".

Najavljena kao futuristička predstava koja oduzima dah, odiše poezijom i senzitivnošću, predstava "Ginko" se bavi odnosom ljudske destruktivnosti, prirode i stvaranja, a uključuje ples, akrobatiku, pirotehniku, improvizaciju, živu muziku i specijalne efekte.

Ogromna metalna konstrukcija, visoka 15 metara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontejneri sa više tona dodatne opreme i šatori umesto garderobe i šminkernice - zameniće na donjem Kalemegdanu klasičnu pozorišnu binu.

Glumci, plesači i muzičari iz različitih delova sveta okupljeni oko nemačkog projekta - izvešće predstavu u kojoj se ne izgovara nijedna jedina reč.

Umetnički direktor trupe Bernard Bub ističe da živimo u vremenu u kom se dešavaju velike katastrofe, od klimatskih promena do ratova, a za sve je kriv čovek.

Trupa je zato, prema njegovim rečima, odlučila da se kroz pozorište bavimo pitanjem da li išta više može da se promeni i da li uopšte smemo da se nadamo boljoj budućnosti.

"Zato smo pošli od Hirošime. U epicentru eksplozije atomske bombe bilo je ginko drvo, koje je, iako potpuno ugljenisano, nakon nekoliko godina iz korena uspelo da izraste u novo drvo. Shvatili smo da se priroda suočava sa katastrofama tako što ih ignoriše i isključivo radi na svom opstanku. To je tema naše predstave”, objašnjava Bub.

Predstava "Ginko" može da se gleda iz različitih pravaca. Tokom izvođenja, publika može slobodno da se kreće oko izvođača i sama bira ugao koji joj najviše odgovara.

Pozorišni spektakl "Ginko" poslednja je predstava koja će biti izvedena u okviru 18. Belefa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.