Pravi pas za vas

Izvor: Kurir, 07.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravi pas za vas

koro da nema porodice u kojoj se nije većalo o nabavci kućnog ljubimca. Deca su najčešće ona koja ga žele, a stariji članovi oni koji na kraju preuzimaju većinu obaveza.

Kućni ljubimci su, tvrde psiholozi, višestruko korisni. Od njih naučimo šta je to bezuslovna ljubav, kao i to da izvršavamo obaveze koje se ne mogu zaobići.

Kad odlučite da nabavite kućnog ljubimca, jako je važno da pronađete psa koji vam savršeno odgovara. To ne mora uvek da bude mlad pas. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << I stariji psi koji su ostali bez vlasnika često su dobro vaspitani i bezgranično zahvalni za malo vaše ljubavi i pažnje. Ali, treba povesti računa i o tome koliko vremena možete da im posvetite, u kakvom prostoru ćete ih držati, kao i na finansijski momenat...

Za alergične

Ljudi zapravo nisu alergični na pse, nego na belančevine u njihovoj pljuvački i peruti. Zato treba da izbegavaju rase koji se često linjaju (haskiji, samojedi), ali i "balave" poput bernardinaca. Idealne su pudlice, jer imaju malo peruti, kao i portugalski vodeni psi, kakvog ima Barak Obama.

Za male stanove

Jako velike pasmine poput bernardinca za male stanove su veoma loš izbor. Treba izbegavati i one koji glasno laju. Koker španijeli i maltezeri sitnog su rasta, pa im ne treba mnogo prostora, a uglavnom nisu bučni, pa neće smetati nervoznim komšijama.

Za sportske tipove

Sportski tipovi trebalo bi da se klone malih rasa koje bi im se stalno muvale pod nogama. Idealan "drugar" za planinarenje je labrador ili retriver, dok će ljubitelje džoginga u stopu pratiti nemački ovčar. Veliki ljubitelj labradora je Gvinet Paltrou, a zlatnog retrivera imaju Rene Zelveger i Tom Kruz.

Za malu decu

Imate li klince, izbegavajte krhke, sitne pasmine poput pekinezera ili čivava jer ih deca u igri mogu povrediti. Idealni su labradori, zlatni retriveri i škotski ovčari jer imaju zaštitnički instinkt.

Za prezaposlene

Prezaposleni bi trebalo da izbegavaju većinu ovčarskih i sportskih pasa (zlatni retriver, irski seter), jer zahtevaju mnogo pažnje i aktivnosti. Odličan izbor su francuski buldog i maltezer.

Za fensere

Oni koji vole da je i njihov ljubimac ušminkan i doteran, odlično će se slagati s pekine zerima ili minijaturnim pudlicama koje zahtevaju redovno sređivanje, a ne smeta im ni često nošenje haljinica i kaputića. Jorkširski terijeri takođe su dobar izbor za modno osvešćene jer im ne smeta ako ih nosite u torbama za pse, baš kao ni čivavama, minijaturnim pinčevima. Onima istančanog ukusa i posebnih zahteva odgovaraju prefinjeni hrtovi, bilo dugodlaki ruski barzoj ili avgan, bilo kratkodlaki engleski hrt.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.