Izvor: JavneVesti.com, 06.Avg.2014, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praktični saveti za uređenje enterijera: Trpezarija i trpezarijski stolovi

Trpezarijski stolovi centar su svake prostorije za obedovanje, a moglo bi se reći da im pripada i središnje mesto u svim domovima, jer su jedini element nameštaja oko kog se okupljaju porodica i prijatelji.

Bez obzira na to da li je kvadratura životnog prostora manja ili veća, trpezarijski stolovi pronalaze svoje mesto u kućama i stanovima kao nezamenljiv i veoma bitan deo pokućstva. Od kvadrature takođe ne zavisi ni da li su trpezarije odvojene od dnevne sobe ili kuhinje, pa samim tim i trpezarijski stolovi postaju deo celine nameštaja u ovim prostorijama.
Trpezarija i trpezarijski stolovi u većim stanovima Ukoliko je trpezarija prostor odvojen od ostatka stana, lakše je napraviti izbor među velikom ponudom trpezarijskih stolova. U tom slučaju se najčešće biraju i postavljaju veći trpezarijski stolovi sa 6 ili 10 stolica, a njihova forma bi trebalo da zavisi od oblika trpezarije. Trpezarijski stolovi pravougaonog oblika mogu kvadratnu trpezariju vizuelno izdužiti ili je, pak, oni okruglog oblika mogu učiniti naoko većom i širom. Isto važi i za trpezarijske stolove koji se postavljaju u pravougaone trpezarije, s tim što bi se tu trpezarijski stolovi daske kružnog oblika mogli postaviti u jedan njen deo, dok drugi može zauzimati ormar sa staklenom površinom, namenjen boljem kuhinjskom posuđu, kako bi se doprinelo dinamici prostora. Odvojena prostorija pruža i velike mogućnosti dizajna ovog enterijera, ali je pravilo da trpezarijski stolovi budu birani tako da ne odudaraju previše od ostatka nameštaja u kući. Trebalo bi paziti da trpezarijski stolovi ne daju trpezarijama utisak još većeg prostora, kao i da visina stolica bude u skladu sa njihovom.
Trpezarija i trpezarijski stolovi u manjim stanovima Trpezarije i trpezarijski stolovi mogu veoma dobro izgledati i u manjim stanovima, ukoliko postoji mogućnost da budu prostorija odvojena od ostalih. Manja kvadratura može se nadoknaditi bogato osvetljenim prostorom ili trpezarijskim stolovima u sklopivim formama, onima koji se kače na zid ili im se izvlače delovi, koji ih čine širim i dužim. Veoma popularan dizajn trpezarijskih stolova predstavlja onaj u kome je moguće u potpunosti spustiti njihovu polovinu i od preostale polovine napraviti radnu površinu, bilo za pripremanje jela ili neku drugu namenu. Za ovom varijantom ne zaostaju ni multifunkcionalni trpezarijski stolovi, koji u prostoru između daske i poda imaju izrađene manje police ili fioke za odlaganje sitnica.
Trpezarija i trpezarijski stolovi kao deo kuhinje Kao što je već pomenuto, nezavisno od veličine stanova, trpezarije sve češće postaju delovi kuhinje ili dnevne sobe, te i trpezarijski stolovi postaju elementi nameštaja ovih prostorija. U većim, ali i manjim stanovima, izuzetno je praktično postavljanje trpezarijskih stolova u kuhinju: tako se hrana može pripremati i služiti u jednoj prostoriji, što joj daje na utisku topline i ušuškanosti. U slučaju sklopivih trpezarijskih stolova, na taj način se štedi i prostor, te se pored stola dobija i kuhinjska površina. Sve traženiji su i šank trpezarijski stolovi, opet bez obzira na veličinu prostorije, jer se i oni mogu koristiti za više namena.
Trpezarija i trpezarijski stolovi kao deo dnevne sobe  
Pomenuti šank trpezarijski stolovi popularni su i kao delovi dnevne sobe, jer osim što mogu služiti svojoj primarnoj nameni, mogu i vizuelno odvojiti dnevnu sobu od kuhinje i istovremeno štedeti prostor. Trpezarijski stolovi u dnevnim sobama trebalo bi da budu u istoj ili kontrasnoj boji ostalog nameštaja, u zavisnosti od toga želi li se postići utisak celine ili pak odvojenosti prostorija. I trpezarijski stolovi u okviru dnevnih soba imaju notu praktičnosti, pogotovo kada su u pitanju veće porodice, jer tako ne moraju svi obedovati u istom času da bi provodili vreme zajedno. Trpezarijski stolovi u ovoj prostoriji takođe su funkcionalni za kućne proslave.
 

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.