Posni slavski kolač

Izvor: Mondo, 17.Dec.2018, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posni slavski kolač

Evo jednostavnog recepta za slavski kolač u vreme posta.

Iako danas gotovo da nema hrane ili kolača koji ne mogu da se kupe gotovi, lepo bi bilo da za slavu ispoštujete običaje i sami napravite slavski kolač. Evo male pomoći:

Sastojci za posni slavski kolač:

Jedan kilogram oštrog brašna

Jedan decilitar ulja

Jedan svež kvasac

Dve kašičice soli

Kašičica šećera

Četiri i po decilitra >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vode

Priprema:

Razmutite kvasac u malo tople vode, pa ga pomešajte sa brašnom, uljem, šećerom, solju i vodom. Testo mesite dok ne postane glatko, bez grudvica, a ako se suviše lepi dodajte još malo brašna. Kad dobijete glatko testo, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste.

Šta znače ukrasi na slavskom kolaču

PTICA: simboliše zdravlje i mir u porodici koja slavi, ali i svih gostiju koji im tog dana uđu u kuću; CVET: simboliše lepotu i čistu dušu ukućana; BURE: simboliše izobilje, bogatu trpezu, želju da nikada ne bude gladi; KLAS ŽITA: takođe simboliše izobilje, rodnu godinu, pune ambare; GROZD: simboliše dobru berbu, rodnu godinu, izobilje.

Posle 45 minuta, premesite ga ponovo i ostavite da naraste dok se ne udvostruči. Da bi testo bilo dobro, potrebno ga je premesiti bar dva puta.

Kad testo naraste, odsecite jedan manji deo, od kojeg ćete napraviti pletenicu, a ostatak mase oblikujte i stavite u dublji okrugao pleh, podmazan uljem.

Dok se testo ne smiri, za šta će biti potrebno oko sat, sat i po vremena, od brašna i vode napravite tvrđe testo od kojeg ćete oblikovati ukrase: klasje, golubove, žito…

Kad testo odstoji u plehu, ukrasite ga po obodu pletenicom, dodajte ukrase koje ste napravili i malo ga premažite uljem.

Na sredinu slavskog kolača utiskuje se "slovo", drvenim duboreznim pečatom sa slovima "IS HR NI KA" koja znače "Isus Hristos pobeđuje".

Kolač prekrijte folijom i pecite ga u rerni zagrejanoj na 250 stepeni desetak minuta. Onda skinite foliju i na nižoj temperaturi, na 200 stepeni, pecite još oko sat vremena ili dok ne porumeni.

Ovako slavski kolač prave u pekaramaZa slavu se poklanja...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.