Izvor: Glas javnosti, 10.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posečeni ljevoški kesteni

Selo LJevoša nalazi se u zaštićenoj zoni manastira Pećka patrijaršija. Posle izgnanstva Srba 1999. godine nepoznati počinioci spalili su sve njihove kuće, a u selu i oko njega nema više ni čuvenih ljevoških kestena. Posečeni su zajedno sa voćnjacima i hrastovom šumom i to nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo.

Ranko Bakić, predstavnik povratnika, kaže da je i pored svega obnova sela u toku i da upravo počinje gradnja 29. kuće po redu. Biće to novi dom za >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Slavicu Bakić, majku dvoje dece i udovicu Slavka Bakića koji je 1999. godine stradao od NATO bombi. Povratak Srba i obnova LJevoša organizuje se uz pomoć Danskog saveta za izbeglice. Radnici, kosovski Albanci, koji kopaju temelje za kuću Slavice Bakić, kažu da su iz Skenderaja-Srbice i da su preko svoje firme došli da rade “jer se danas svuda teško živi”.

Ranko priča da to što se selo LJevoša sada nalazi u zaštićenoj zoni Pećke patrijaršije nije sprečilo dvoje povratnika da prodaju kuće i 20 ari zemlje. Tu prodaju, kaže, niko nažalost nije ni pokušao da spreči. Za povratnike rešene da ostanu, izlokanim makadamskim putem u selo stiže kamion natovaren ogrevnim drvetom koje im šalje srpsko Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Prvi povratnici u LJevošu došli su 2005. godine. Danas u selu živi oko 30 povratnika. Pre rata tu je bilo oko 60 kuća sa 280 stanovnika, Bakića, Ašanina, Armuša i Ralevića. Pre rata skoro svi odrasli radili su u državnim firmama u obližnjoj Peći. U Peći su i deca išla u škole. Meštani LJevoše u posedu imaju oko 300 hektara pašnjaka, zatim prostranstava gde se pre rata nalazila danas posečena šuma i nešto obradive zemlje koja je slabog kvaliteta.

Povratnike danas pomaže država Srbija preko Ministarstva za Kosovo i manastira Visoki Dečani. Od povratnika u LJevošu niko ne radi. Pomalo obrađuju isposnelu zemlju u svojim baštama, gajeći ono što ispod Prokletija može da raste. Neki gaje koze koje su dobili iz Srbije.

Tokom godina izgnanstva ostali su bez ičega, tako da im danas treba sve - od hrane do bele tehnike. Donacija je, međutim, sve manje. Uprkos tome, i dalje ima zainteresovanih da se vrate.

Aranđel Ašanin, penzionisani profesor biologije, kaže da je selo LJevoša, prema priči koja se prenosi sa kolena na koleno, nekada, pre Kosovske bitke, imalo pet crkava, neki temelji su i danas vidljivi, dva velika bunara i oko 300 domaćinstava koja su živela u velikim porodičnim zadrugama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.