Porodilja dobila boginje, beba ugrožena

Izvor: Mondo, 09.Mar.2018, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodilja dobila boginje, beba ugrožena

Na Klinici za infektivne bolesti u Nišu trudnica zaražena malim boginjama rodila je dečaka koji životno ugrožen.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija

Majka L. M. je u stabilnom stanju, ali njena beba nije - dečak je rođen pre vremena, ima 1.530 grama i nalazi se u stanju životne ugroženosti, kažu na Odeljenju intenzivne nege Dečje interne klinike u Nišu.

Do prevremenog porođaja je verovatno došlu usled boginja, rekao je dežurni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << infektolog Klinike za infektivne bolesti u Nišu, dr Steva Stanišić, gde je pacijentkinja primljena dan ranije, bila je pod nadzorom ginekologa, ali dijagnostika nije ukazivala da će porođaj nastupiti tako brzo.

Ostaje na snazi zabrana poseta bolnicama

"Morbili mogu da dovedu do prevremenog porođaja. Desetak minuta posle ponoći, pacijentkinja je zauzela položaj za porođaj i rekla da će se poroditi. Sve se dogodilo za desetak minuta, jer je njoj to peto dete", rekao je za "Blic" dežurni infektolog Klinike za infektivne bolesti u Nišu, dr Steva Stanišić.

"Opšte stanje bebe je lošije nego posle porođaja. Još nema ospe po telu, primila je imunoglobuline kao deo terapije. Beba je priključena na respirator, jer nedovoljno dobro diše. Javio se i poremećaj srčanog ritma zbog čega je dobila terapiju. Sumnja se i na krvarenje u moždanim komorama, koje je karakteristično za prevremeno rođenje bebe, ali će se to znati tek posle dijagnostike i pregleda neonatologa", rekao je načelnik intenzicne nege na Dečjoj internoj klinici, dr Dejan Milojević.

Pročitajte: Imuni samo vakcinisani od 1996.

On dodaje da je beba odmah zaplakala, ali kada su stigli ginekolozi, smestili su je u mobilni inkubator.

Majka je već imala ospe kada je stigla, bila je bolesna pet, šest dana, a nije mogla da bude prebačena na Ginekološko-akušersku kliniku da se male boginje ne bi širile, objasnio je dr Stanišić.

MMR: Pitanja, odgovori... i pitanja bez odgovora

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Porodilja dobila boginje, beba u kritičnom stanju

Izvor: Mondo, 09.Mar.2018

Na Klinici za infektivne bolesti u Nišu trudnica zaražena malim boginjama rodila je dečaka koji je životno ugrožen...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija..Majka L. M. je u stabilnom stanju, ali njena beba nije - dečak je rođen pre vremena, ima 1.530 grama i nalazi se u stanju životne...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.