Poremećaj u ishrani - Bulimija i anoreksija

Izvor: Prva.rs, 22.Jun.2014, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poremećaj u ishrani - Bulimija i anoreksija

Činjenica od koje je nemoguće pobeći jeste da mediji diktiraju savremeni izgled mladih. Poruke koje mediji šalju su pogrešne kao i kriterijumi koje oni propisuju, a mladi zavedeni svim tim sjajem i blještavilom postavljaju pred sebe nemoguće ciljeve. Pormećaji u ishrani se dešavaju kad neke osobe žele da postignu manekenski izgled za kratak vremenski period. Osobe počinju sa izgladnjivanjem i dijetama i tad mogu oboleti od bulimije ili anoreksije koje se teško leče. Tada mladi najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << postaju depresivno i zatvaraju se u sebe. Kako prepoznati ove dve opasne bolesti od kojih nažalost oboljeva sve veći broj mladih?
Bulimija je bolest koja nastaje između dvanaeste i dvadeset pete godine života. Počinje tako što osoba smatra da je predebela, iako su njene proporcije u granicama normale. Uopšte rečeno, oba oboljenja su psihičke prirode, iako među njima postoje suštinske razlike. Bulimija je vrsta bolesti koja tera osobu konstantno da povraća, pogotovo nakon unošenja hrane. Prema statistikama, muškarci znatno ređe oboljevaju od bulimije. Kako prepoznati bulimiju i pomoći bliskoj osobi koja upada u njene kandže?
Simptomi su preterivanje u hrani praćen neprestanim osećajem gladi, loše raspoloženje i depresija. Bulimija često zna da ostavi veoma velika oštećenja na telu kao što su rane na jednjaku, grčevi u želucu, problemi tokom varenja, srčane aritmije, dehidraciju i mnoge druge. Osoba koja preteruje sa hranom je napeta, razdražljiva i ima napade besa.
Oboleli od bulimije izbegava događaje i druženja kako se ne bi susreo s hranom. No, pored ovih uznemirujućih činjenica, važno je pomenuti da se bulimija može izlečiti. Lečenje je dugotrajno, ali može biti ispešno ukoliko se u ovaj proces uključe invidualni razgovori sa psihijatrom uz određene lekove. Postepeno oboleli kreće s vežbanjem i uzimanjem hrane, tako da se vremenom organizam može vratiti u normalnu.
Nasuprot bulimiji jeste anoreksija koja je karakteristična po gubitku apetita. Anoreksija je strah od debljine takođe uzrokovan psihičkim problemima. koji je psihički problem.. Za razliku od bulimije anoreksija je bolest izgladnjivanja i stalnog vežbanja kada telo rapidno propada telo propada. Osobe koje imaju anoreksiju vrlo često su depresivne i boje se debljine. Vremenom potpuno izbace hranu i gotovo da se pretvore u hodajuće kosture. Ukoliko se na vreme ne krene s adekvatnim lečenjem, ova bolest može voditi u smrt. Imajući u vidu složenost ovog oboljenja, u proces lečenja neophodno je da se uključe psihijatar, endokrinolog i mnogi drugi lekari specijalisti.
S obzirom da su mladi skloni preterivanju, ali i nerealnim stavovima o sopstvenom telu i često su nesposobni da sebe sagledaju realno, neophodno je da budu svesni poremećaja u ishrani jer težeći da postignu savršen izgled mogu trajno da ugroze sopstveno zdravlje. Najvažnije od svega jeste zdrava ishrana, fizička aktivnost i pozotivan stav prema sopstvenom telu.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.