Ponovo u Srbiji

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Jul.2009, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo u Srbiji

U Miljkov manastir, jedan od šest srednjovekovnih u Resavi, dopremljene su iz San Franciska mošti svetog Jovana Šangajskog (Mihaila Maksimoviča), koji je u ovom manastiru živeo od 1926. do 1934. godine, zamonašen i dobio ime Jovan, rečeno je Tanjugu u manastiru.

Sveti Jovan Šangajski rođen je 1896. godine, umro je 1966. u San Francisku, a 1993. godine Arhijerejski sabor Ruske zagranične crkve kanonizovao ga je za svetitelja 1993. godine.

U kalendaru Srpske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << crkve sv. Jovan Šangajski je upisan 2005. godine pored imena svetitelja Jude i prepodobnog Pajsija.

U biografiji sv. Jovana Šangajskog piše i da je 1935. godine izabran za episkopa Ruske eparhije u Šangaju (Kina), 1955. godine je postavljen za arhiepiskopa Zapadno evropske eparhije u Parizu i na kraju starešina Zapadnoameričke eparhije u San Francisku.

Bio je veroučitelj u Srpskoj državnoj gimnaziji, vaspitač u Bitoljskoj bogosloviji.

Miljkov manastir, na desnoj obali Velike Morave, posvećen je Svetom Vavedenju Presvete Bogorodice, prvi pisani dokument o njemu potiče iz 1374. godine, a „Jovan Šangajski je u njega stigao 1925. godine sa grupom od 20 ruskih monaha koji su iz Rusije pobegli posle pobede Oktobarske revolucije“, kažu monahinje manastira.

Oni su zapušteni manastir i manastirsko imanje obnovili i pretvorili u „srpsko ruski opštežiteljni manastir“.

U manastiru je u period od 1926. do 1936. godine „cvetao duhovni život, jer je u njemu bio veliki broj intelektualaca monaha Srba i Rusa“, zapisala je nedavno preminula igumanija Doroteja, koja je na čelu manastira bila od 1952. godine, kada je manastir proglašen za ženski. Najvredniji eksponat Miljkovog manastira, koji i usprkos čestom rušenju i paljenju od Turaka nikada nije prestajao da radi, jeste čudotvorna ikona Majke Božje Ahtirske, koju je manastiru poklonio ruski vladika Teofil Kurski.

Miljkov manastir posetili su ruski mitropolit Antonije, arhimandrit Nikolaj Londonski, načelnik ruske duhovne misije u Jerusalemu Kiprijan, episkop detroiski Teodosije i brojni drugi učeni ljudi iz sfere duhovnog i svetovnog života, iz brojnih zemalja sveta.

Mošti svetog Jovana Šangajskog su u Miljkov manastir dopremljene 8. jula, a dočekalo ih je oko stotinu monahinja, monaha, sveštenika ovdašnjih crkava i manastira i meštana sela Gložane, u čijem ataru je manastir.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.