Izvor: B92, 11.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo odložen let na Mars

Hjuston, Moskva -- NASA je do sutra odložila lansiranje sonde koja treba najdetaljnije do sada da ispita planetu Mars.

500 miliona dolara vredna sonda je trebalo da bude lansirana danas sa Floride, ali je zbog problema prilikom punjenja goriva misija na kratko prekinuta. Ova letelica, veličine manjeg autobusa, trebalo bi da istraži istoriju postojanja vode na "crvenoj planeti", da locira rezervoare sa vodom ispod površine Marsa, ako postoje, i da pronađe mesta koja bi bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogodna za prizemljenja letelica u narednim misijama.

Sonda ima najsavremeniju opremu ikada napravljenu i svakog minuta može da prenese 10 puta više podataka nego sonde koje su prethodno slate u svemir.

Prvi komercijalni let ka Mesecu

Prvi komercijalni let oko Meseca sa kosmičkim turistima biće obavljen do 2010. godine u organizaciji Roskosmosa i Ruske kosmičke korporacije "Energija", u saradnji sa američkom kompanijom "Spejs advenčers".

Let oko Meseca biće obavljen na modernizovanom kosmičkom brodu "Sojuz" sa posadom koju će činiti jedan kosmonaut-profesionalac i dvoje turista. "Sojuz" se inače smatra za najbezbedniju svemirsku letelicu i za 30 godina nije imao većih problema.

U Roskosmosu kažu da su kompaniji "Spejs advenčers" ustupljena ekskluzivna prava za pronalaženje turista i investitora za realizaciju ovog projekta. "Mi očekujemo da će taj projekat biti realizovan u narednih pet godina i da će imati ozbiljan pozitivni marketinški značaj, pokazujući mogućnosti ruske kosmičke tehnike i, sto je takođe veoma važno, usmerenu politiku Rusije u pravcu dostupnosti učešća neprofesionalnih kosmonauta u osvajanju kosmičkog prostora", ističu u Roskosmosu.

"Relizacija tog projekta omogučiće da se prvi put ostvari tako ozbiljan tehnički projekat sa učešćem neprofesionalnog kosmonauta", ističu u Roskosmosu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.