Poljska: Transseksualna poslanica

Izvor: B92, 10.Okt.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Transseksualna poslanica

Krakov -- Ana Grođka mogla bi da postane prvi transseksualni poslanik u novom sazivu poljskog parlamenta, nakon velikog uspeha njene antiklerikalne partije na izborima.

57-godišnja Grođka, inače rođena kao muškarac Rišard, predvodila je na nedeljnim izborima ogranak stranke Palikot u Krakovu i, prema prvim rezultatima izbora, trebalo bi da uđe u poljski parlament Sejm.

"Još uvek ne znam da li sam izabrana, ali sam već jako zadovoljna rezultatom koji je ostvario Palikotov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokret", izjavila je za AFP Grođka sinoć u Varšavi.

"Ukoliko me izaberu, biću prvi transseksualni poslanik u Poljskoj, ali i u svetu", istakla je ona, dodajući da je to dokaz promena koje se danas događaju u Poljskoj.

Grođka, koja je svoju seksualnu transformaciju okončala 2010, osnovala je fondaciju Trans-Fuzija koja podržava osobe koje su promenile pol.

Ako uđe u parlament, Grođka namerava da predloži zakon o promeni pola.

Pokret Palikot, koji je postao treća politička snaga u zemlji nakon ovonedeljnjih izbora predlaže, takođe, legalizaciju gej brakova kao i mogućnost za homoseksualce da usvoje biološko deteta jednog od roditelja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Transeksualac u poljskom parlamentu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2011

Ana Grođka (57) ima sve izglede da postane prvi transeksualni poslanik u novom sazivu poljskog parlamenta nakon velikog i neočekovanog uspeha koji je na izborima u nedelju postigla njena antiklerikalna stranka Palikot.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.