Pogledajte šta znači 0-400-0 (VIDEO)

Izvor: Mondo, 14.Sep.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte šta znači 0-400-0 (VIDEO)

Nije fora ići beskonačno brzo, već se treba bezbedno i na vreme zaustaviti.

Naslednik supersportskog "bugati vejrona" je nedavno postavio novi rekord u jednoj zanimljivoj "disciplini".

Stići do 400 kilometara na sat više ne predstavlja veliki izazov. Osim "vejrona" u svim svojim verzijama, i mnogi drugi su to uspeli poput "henesi venom GT-a", "SSC ultimejt aero TT-a" ili "konihseg agere".

Ali niko do sada nije uspeo da dođe do 400 sat i da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zaustavi za manje od 42 sekunde. Kažemo do sad, jer je to upravo pošlo za rukom poznatom Huanu Pablu Montoji koji je vozio "vejronovog" naslednika, "bugati širon" (Bugatti Chiron). I to iz prvog pokušaja.

Sve se odigralo na "Folksvagen" test stazi na severu Nemačke, na kojoj je "kapetan spori" Džejms Mej, bivši voditelj "Top Gira", vozio "vejron" 408 km/h.

Pogledajte kako je Huan Pablo Montoja uradio manevar "0-400-0" i to u realne 42 sekunde:



Izvor: YouTube

Luj Širon

"Bugati širon" je dobio ime po Luju Šironu, čuvenom automobilisti iz Monaka, koji je svoje najveće uspehe postigao vozeći auto trke u periodu između dva svetska rata. Ostaće upamćen i kao najstariji učesnik jedne trke "formule 1" kada je sa 55 godina je vozio "veliku nagradu" u rodnom gradu.

Osmolitarska motorčina "bugati širona" razvija tačno 1.500 konjskih snaga sa obrtnim momentom od neverovatnih 1.600Nm. Osim tolike snage i masivnog ubrzanja (do stotke za dve i po sekunde), "širon" se može pohvaliti i odličnim upravljanjem.

I baš je zato ovaj rekord bitan, jer pokazuje kako se automobil ponaša kada pri tolikoj brzini naglo pritisnete kočnicu.

"Stvarno je impresivno koliko je stabilan ovaj automobil. Ubrzanje i kočenje su prosto neverovatni. Sve ovo je bilo veoma lako izvesti" , izjavio Montoja nakon pređenih 3.112 metra za tačno 41,96 sekundi.

Koja je prva stvar koja vam je pala na pamet nakon čitanja ovog teksta? Cena ove lude mašine? Kako je Montoja na kraju vožnje tako 'ladan k'o špricer?

Ili – kada sam poslednji put proverio kočnice na svom automobilu?

Pogledajte i šta o "šironu" misli jedan ljubitelj moćnih mašina:



Izvor: YouTube

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.