Počinje proizvodnja prvog legalnog leka na bazi kanabisa

Izvor: S media, 22.Jun.2010, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje proizvodnja prvog legalnog leka na bazi kanabisa

Mala britanska farmaceutska kompanija "GV" prva je firma u svetu koja je dobila dozvolu za proizvodnju leka na bazi kanabisa.

Kompanija je dobila dozvolu za uzgoj marihuane od nadležnog ministarstva.

Lek se zove "Sativeks" i prodavaće se na recept. Reč je o spreju koji će lekari propisivati pacijentima zbog nuspojava koje se pojavljuju kod oboljenja od multiple skleroze.

Londonski "Tajms" javlja da se lek proizvodi na tajnoj lokaciji, a i lokacija zemljišta >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na kojem se marihuana uzgaja takođe je tajna.

Za proizvodnju leka koriste se dva aktivna sastojka kanabisa - THC i kanabidiol.

Nakon što je objavljena vest da je lek dobio "zeleno svetlo" za proizvodnju, deonice "GV" porasle su za četiri odsto, i najveće su od 2006. godine.

Izvor: sarajevo-x.com

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Prvi legalni lek na bazi kanabisa

Izvor: B92, 22.Jun.2010

Mala britanska farmaceutska kompanija "GV" je prva firma u svetu koja je dobila dozvolu za proizvodnju leka na bazi kanabisa...Kompanija je dobila dozvolu za uzgoj marihuane od nadležnog ministarstva...Lek se zove "Sativeks" i prodavaće se na recept. Reč je o spreju koji će lekari prepisivati pacijentima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.