Počinje 49. Župska berba

Izvor: Mondo, 20.Sep.2012, 01:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje 49. Župska berba

Danas u Aleksandrovcu počinje tradicionalna turističko-privredna manifestacija Župska berba, koja će pod sloganom "U gradu vina, radovanja i kulture" trajati do 23. septembra.

Guliver/Getty images

Kako je saopštila Turistička organizacija Aleksadrovca, najpoznatija manifestacija ovog dela Srbije svakog septembra od 1963. okuplja najbolje župske vinare i vinogradare u slavu početka berbe grožđa, a gradski Trg u tom periodu poseti od 300.000 do 400.000 gostiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << iz zemlje i inostranstva.

U toku Župske berbe, posetioci će moći da obiđu i Muzej vinarstva i vinogradarstva smešten u starom podrumu Poljoprivredne škole, čija postavka ilustruje istorijski razvoj vinarstva i vinogradarstva u ovom kraju, kao i Zavičajni muzej Župe, koji poseduje arheološku, etnografsku i istorijsku zbirku od 3.000 eksponata.

Manifestacija je prerasla u jednu od najznačajnih te vrste na Balkanu, a odlikuje je nekoliko specifičnih stvari, kao što je jedinstvena Fontana vina koja je od 1969. do danas podelila 20.000 litara vina ljubiteljima "najlepšeg pića na svetu".

I ove godine predviđen je bogat prateći program, karneval sa maskenbalom, izložba "Carstvo pejzaža" Dobrice Maksimovića, poljoprivredna izložba "Plodovi ubrani u nedrima Župe", zatim promocija knjige Milosava Buce Mirkovića "Moja Župa, moja okeanija".

U okviru muzičkog programa predviđen je međunarodni festival folklora, veče vinskih pesama muškog kamernog hora "Stanislav Binički" iz Beograda, a nastupiće i grupe Van Gogh i Legende.

Tokom nafiestacije planirana su i sportska nadmetanja u fudbalu i košarci.

"Župska berba" svečano će biti zatvorena 23. septembra vatrometom i koncertom Merime Njegomir.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Počinje 49. Župska berba

Izvor: Capital.ba, 20.Sep.2012

ALEKSANDROVAC, Tradicionalna turističko-privredna manifestacija “Župska berba” biće održana od danas do 23. septembra u Aleksandrovcu pod sloganom “U gradu vina, radovanja i kulture”. Kako je saopštila Turistička organizacija Aleksandrovca, najpoznatija ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.