Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pluton više nije planeta

Beograd -- Na međunarodnom astronomskom skupu u Pragu odlučeno je da se Plutonu oduzme status planete. Promenjena definicija planete.

To znači da od danas Sunčev sistem ima osam planeta. Prema predlogu nove definicije, planeta je "nebesko telo koje ima toliku masu da mu vlastita gravitacija bude dovoljna za oblikovanje, tako da se može smatrati da je gotovo okruglog oblika, i koje kruži oko zvezde, a nije zvezda ni satelit druge planete".

Posle nekoliko nedelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasprava o suštini kosmosa, naučnici iz Međunarodnog astronomskog saveza su odlučili da Plutonu, otkrivenom 1930, ukinu status planete. Ta polemika vodi se već nekoliko godina među naučnicima o Plutonu i sada je pobedila struja koja smatra da Sunčev sistem ima osam planeta.

"Predlog je da Pluton i ostale slične transneptunske objekte smestimo u specijalnu kategoriju. Od svih njih, Pluton je prvi otkriven", objasnila je Džojselin Bel Burnel, specijalistkinja za neutronske zvezde.

Naučnici su se toliko razišli zbog tog predloga da je od 2.500 astronoma iz 75 zemalja samo njih 300 glasalo. Na kraju, Pluton je većinom glasova završio u kategoriji patuljastih planeta. Ovakva odluka izazvala je reakcije stručnjaka širom sveta, uglavnom pozitivne.

Milana Jeličića, sekretara Astronomskog društva „Ruđer Bošković", ta vest je veoma obradovala: „U astronomskom svetu postoje dve struje, jedna američka, koja je zastupala da je Pluton planeta i da se broj planeta proširi. Naime, Amerikanac Klajv Tomboj je 1930. otkrio tu planetu i pobedili su oni koji drugačije misle. Ja se zaista radujem jer stvarno smatram da Pluton nije planeta. Odavno je poznato da, recimo, njegova putanja, kad se projektuje, zalazi u Neptunovu putanju, što nije slučaj ni sa jednom drugom planetom, a, osim toga, pronađena su tela koja su veća od Plutona."

"Pluton nije planeta zato što on ne kontroliše gravitaciju i orbite objekata koje se nalaze u tom delu Sunčevog sistema. Neptun kontroliše sve što se nalazi tamo. I Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran kontrolišu sve što se nalazi u njihovim orbitalnim zonama. Jedna od praktičnih strana ove odluke je konačna definicija planeta", kaže Majkl Šara, kustos Američkog prirodnjačkog muzeja.

Milan Jeličić kaže da je, u vezi s tim koje će nebesko telo dobiti status planete, u pitanju samo obična definicija: "Pluton neće biti sutra ništa drugačiji nego što je danas. Jednostavno, u školi će se učiti da Sunčev sistem ima osam planeta i đacima će biti lakše da ne broje do 55 planeta".

Naučnici na godišnjoj skupštini treba da se izjasne o preciznoj definiciji planeta, kometa i asteroida. Pre ove odluke, pretpostavljalo se da bi Pluton mogao činiti novu grupu planeta, sa tri nove planete iza Plutona, ali je to posle ovakve odluke neizvesno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.