Izvor: Luftika.rs, 15.Nov.2023, 12:53

Pitanje da li će ranjena profesorka iz „Ribnikara“ ikada više moći da radi: Porodica otkrila u kakvom je stanju

Oporavak Tatjane Stevanović (52), nastavnice istorije, koja je 3. maja ranjena na radnom mestu u OŠ „Vladislav Ribnikar“, ide neznatno nabolje. Profesorku su pogodila tri, od 57 metaka, koje je ispalio dečak ubica.
U Klinici za rehabilitaciju u Sokobanjskoj, gde je Tatjana od juna, zaključili su da nervi leve noge, ipak, možda, mogu da se regenerišu.
Još je rano za procene da li će ona moći da se oslanja na tu nogu, ali skoro pa definitivno je da ekstremitet neće biti bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ikakve funkcije.
To su „Novostima“ potvrdili članovi Tatjanine porodice, koji zajedno sa njom sve ovo vreme preživljavaju traumu, male pomake nabolje, i velike psihičke lomove.
Za teško ranjenu nastavnicu kolege, sadašnji i bivši učenici, pokrenuli su peticiju sa zahtevom da ona dobije nacionalnu penziju, na koju je do sada stavljeno 8.000 potpisa.
Tatjana neće moći ponovo pred svoje đake? Da li će se, koliko i kada oporaviti, kakva joj je perspektiva, da li će više ikad moći makar i samo da prođe pored škole u kojoj je ubijeno devetoro njenih đaka i čuvar?
To su pitanja na koja Tatjana nema odgovor, a jedino što je izvesno, kako tvrde članovi porodice, jeste da ona više u prosvetu neće moći da se vrati. Za to, kažu, nije sposobna.
– Pored nade da će uspeti da povrati levu nogu, ima šanse da joj se na proleće radi i operacija kuka – priča za jedan od članova porodice.
– A, sledeće godine, s jeseni, lekari bi, kako su nam rekli, mogli da joj ponovo operišu i desnu ruku, gde joj je umesto dela kosti ugrađena šipka.
Ranjena u levu šaku, desnu potkolenicu, stomak i kuk Nastavnicu istorije u „Ribnikaru“ dečak ubica koji je tada imao 13 godina, ranio je u levu šaku, desnu potkolenicu i u stomak, a taj metak joj je oštetio desni kuk. Oštećenje nerava leve noge je upravo posledica prostrelnog ranjavanja u stomak.
Tatjana je u UKCS tri puta operisana: prvi dan po prijemu imala je operaciju stomaka, posle desne potkolenice i leve šake.
Spasavali su joj život, pa je kuk koji se rasprsnuo od metka kojim je pogođena u stomak, ostavljen „da se rešava“ kasnije, kada se ona stabilizuje. Tako je Tatjana osuđena na krevet i kolica.
– Nadamo se, jer se u fizičkom oporavku naziru mali pomaci, ali ne možemo da očekujemo da će do sledeće Nove godine, 2025. to biti sve u redu. Neće. Ne znamo ni kada će moći da izađe iz Klinike u Sokobanjskoj, da eventualno ode u neku banju. Svakodnevno je obilazimo. Još je pod terapijom koju za psihičko stanje prima otkako se dogodila tragedija, ali recimo da je sada koliko-toliko stabilno, iako nam se čini da bi, kada bi samo neko zalupio vrata, i u takvom stanju odskočila do plafona. Ova borba je sad drugačija od one kada su joj lekari spasavali život, a mi strepeli posle svakog njenog udaha, da li će uopšte uslediti novi, ali nije lakša – rekao je Tatjanin suprug.
Njen suprug i dvoje dece sve ovo vreme žive kao u agoniji.
Slobodan Negić, otac ubijene devojčice u OŠ „Vladislav Ribnikar“, priključuje se organizaciji Igora Jurića
Izvor: Novosti, Blic

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.