Pistaći – zdrave grickalice

Izvor: Story, 21.Jun.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pistaći – zdrave grickalice

Ovi zeleni plodovi u ljusci pomažu u gubljenju viška kilograma, a zahvaljujući antioksidansima čuvaju našu kožu i sprečavaju nastanak kancera

foto: Profimedia, Shutterstock

Pistać je drvo koje doseže visinu do deset metara i ima duge listove. Njegovi plodovi su jarkozelene boje i nalaze se u tvrdoj opni. Prirodno stanište pistaća je jugozapadna Azija, a najveći svetski proizvođač je Iran. U kulinarstvu se obično koriste za pravljanje sladoleda i sličnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << poslastica, a popularni su i kao grickalice nalik kikirikiju i jezgrastom voću. Nedavna istraživanja pokazala su da pistaći spadaju u kategoriju najzdravijih plodova u ljusci, što je povod da se uverimo u pogodnosti koje imaju po čovekovo zdravlje.

VLAKNA I VITAMINI

Sadrže 50 odsto masti, 20 odsto belančevina i ugljenih hidrata, mnogo vlakana, ali i vitamine i minerale. Između ostalog, bogati su kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijom, vitaminima E, C i A. To ih preporučuje kao savršenu namirnicu u borbi protiv mnogih bolesti. Ako ih redovno budete jeli, zaštitićete se od kardiovaskularnih bolesti i smanjiti nivo holesterola. Odličan su izvor fitosterola koji je po hemijskoj strukturi sličan holesterolu. Kada je fitosterol prisutan u većoj količini u organizmu, smanjuje se nivo holesterola u krvi i podstiče imuni sistem. Dvonedeljno redovno konzumiranje pistaća sniziće holesterol i do 20 odsto, čemu doprinosi i antioksidans lutein koji je u njemu sadržan.

ANTIOKSIDANS

Pistaći štite arterije, pospešuju varenje, pozitivno deluju na rad mozga i jetre. U narodnoj medicini koriste se kao sredstvo protiv bolova u želucu, bubrezima, protiv povraćanja i kašlja. Preporučuju se bolesnicima posle teških i iscrpljujućih operacija. Ljubiteljima pistaća zagarantovan je i bolji seksualni život, jer je dokazano da se kod muškaraca koji svakodnevno jedu ove zelene plodove, potencija povećava za 51 odsto. Za to su zaslužne esencijalne masne kiseline koje su važne prilikom proizvodnje seksualnih hormona i pored toga povećavaju dotok krvi u genitalije. Takođe, pistaći značajno pomažu i u usporavanju starenja, a budući da sadrže velike količine antioksidansa ključnih za obnovu ćelija, mnogi ih nazivaju prirodnim botoksom. Uspešno ćete redukovati bore ako budete jeli pet do deset pistaća dnevno.

BOLJI SU U LJUSCI

U jednom istraživanju, studenti od 18 do 24 godine dobili su zadatak da tokom predavanja jedan dan jedu samo očišćene, a drugi pistaće u ljusci. Istraživanje je pokazalo da su studenti koji su jeli već očišćene pistaće, u proseku konzumirali 211 kalorija. S druge strane, kada su jeli pistaće u ljusci, unosili su 125 kalorija, što je 41 odsto manje.

Bivši NBA igrač i zvezda američke košarke Denis Rodman tokom karijere redovno je konzumirao koštunjave plodove jer oni daju snagu. Ovaj kontroverzni sportista u svom obožavanju pistaća otišao je korak dalje. Naime, bio je jedan od protagonista reklamnih kampanja u kojima su razne poznate ličnosti jele ove grickalice, a sve sa ciljem da se ismeje rasizam. Rodman je tom prilikom kosu ofarbao u zelenu boju koja sugeriše na boju pistaća.

RECEPT

Kolači sa pistaćima


Broj osoba: 10

Vreme pripreme: 45 min.

Cena: 650 din.

Sastojci:

5 jaja

225 gr kristal šećera

225 ml grčkog jogurta

75 gr seckanih badema

1 kora od limuna

150 gr brašna

1 prašak za pecivo

200 ml maslinovog ulja

150 gr seckanih pistaća

150 ml meda

sok od jednog limuna

Način pripreme:

Kora: Sjedinite jaja, kristal šećer, grčki jogurt, seckane bademe, koru od limuna, brašno, griz, prašak za pecivo i maslinovo ulje. Dobijenu smesu sipajte u podmazan pleh veličine 22 x 29 centimetara, a koru pecite pola sata na 200 stepeni. Nakon toga dobro je ohladite i izbušite viljuškom.

Preliv: Kratko skuvajte preliv od seckanih pistaća, meda i soka od jednog limuna, samo dok ne provri. Hladnu koru prelijte sa tek kuvanim prelivom.

Piše: Stefan Tošović

Izvor: Story

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.