Izvor: B92, 09.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija za prodaju Letonije

Riga -- Jedan Letonac pokrenuo je peticiju na Internetu kako bi ruski oligarh Roman Abramovič kupio njegovu zemlju, teško pogođenu krizom.

"Dragi Romane Abramoviču, kao što znate, Letonija je bankrotirala i trenutno vodi pregovore sa MMF-om oko prodaje naše države za 7,5 milijardi evra. S obzirom na dosadašnji rad naše vlade, siguran sam da će funkcioneri taj novac potrošiti na utopijske projekte, mada je životni standard stanovništva u vrtoglavom padu", navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u tekstu peticije.

"Vlada namerava da izdvoji oko 200 miliona evra za izgradnju nacionalne biblioteke, a isto toliko novca već je potrošeno na izgradnju najskupljeg mosta na svetu koji je u novembru pušten u saobraćaj u Rigi. Letonci su radna i lako prilagodljiva nacija, tlo je ekološki čisto i ima puno mesta za vaši jahtu", dodaje se u peticiji.

Poruka koju je na Internet sajt petitionline.com postavio anonimni autor, do sada ima više od 1.000 potpisnika, navele su agencije.

Taj broj je, međutim, još mali u poređenju sa 12.500 "Letonaca" (u suštini, bilo ko može da se potpiše) koji su svoj potpis stavili na jednu drugu peticiju upućenu Švedskoj, od koje su tražili da "okupira njihovu zemlju, pošto za postojanje letonske države ne postoji nijedan razlog".

Letonija doživljava najveću recesiju u Evropskoj uniji. U poslednjem tromesečju 2008. godine domaći bruto proizvod opao je 4,6 odsto u poređenu sa istim periodom prethodne godine.

Zemlja je pod kontrolom MMF-a, mada je od 2000. do 2007. godine ostvarila prosečni rast od devet odsto godišnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.