Pesnik sa očima izvan svakog zla

Izvor: Glas javnosti, 20.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesnik sa očima izvan svakog zla

U okviru manifestacije „Disovo proleće“, u organizaciji Gradske biblioteke iz Čačka, u rodnom mestu Vladislava Petkovića Disa održan je prvi susret učenika i nastavnika svih škola iz Srbije koje nose ime ovog pesnika. Mladi „disovci“ su se okupili u Zablaću kod Čačka, gde je 27. februara po starom kalendaru (10. marta po novom) 1880. godine Vladislav rođen kao deveto dete Dimitrija i Marije Petković.

Domaćin susreta bila je osnovna škola u Zablaću, koja od 1963. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << godine nosi ime najvećeg zavičajnog pesnika, a gosti su bili učenici i nastavnici osnovnih škola „Vladislav Petković Dis“ iz Grljana kod Zaječara i Beograda, kao i privatnih osnovnih škola s tim imenom iz Beograda i Novog Sada i privatne gimnazije iz Beograda.

Osnovcima i srednjoškolcima je predstavljena biografija pesnika „sa očima izvan svakog zla“, slovo o porodici Petković i selu Zablaću, a prisutni su imali priliku da vide knjigu rođenih i krštenih u mesnoj crkvi, u kojoj je pod brojem deset upisano ime Vladislava Petkovića Disa i podaci o njegovom krštenju.

U delu programa „Učenici za Disa“ učestvovali su Milena Dukanac iz škole domaćina, Teodora Kozomora i Miljana Mitić iz osnovne škole iz Beograda, Vladan Zdravković iz osnovne škole iz Grljana, kao i Klara Zlatanov i Branislava Ivković iz Privatne osnovne škole iz Beograda. Gosti su posetili i crkvu Svetog arhangela Gavrila u kojoj je Dis kršten, Parohijski dom i ogranak Gradske biblioteke u Zablaću, Narodni muzej u Čačku i izložbu posvećenu ovogodišnjem laureatu Disove nagrade, Nikoli Vujčiću.

Organizatori susreta su Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka i LJiljana Janičić i Lisa Braun unuke Disove najmlađe sestre Ružice.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.