Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peglanjem grudi protiv napasnika

Jaunde -- Neke majke u Kamerunu ravnaju grudi svojih kćerki zbog straha od silovanja.

Zabrinute da će grudi njihovih kćerki koje ulaze u pubertet privući napasnike, kamerunske majke sve više se vraćaju tradiciji takozvanog peglanja dojki užarenim kamenom. Oko 5.000 devojčica u Kamerunu i oko četiri miliona širom Afrike prošlo je taj mučan i veoma bolan ritual koji ima za cilj da ih zaštiti od napasnika.

Peglanje grudi gotovo je uobičajena praksa u ruralnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oblastima Kameruna, ali i mnogih drugih zemalja u zapadnoj i centralnoj Africi. Jedna od majki kaže da je to uradila svojim dvema ćerkama kada su imale osam godina. "Uzela sam kamen, zagrejala ga na vatri i čvrsto ga pritisnula na njihove grudi. Plakale su i govorile da ih peče i boli, ali sam im rekla da moraju da izdrže jer je to za njihovo dobro. Kad sam ja odrastala, moja majka je isto to uradila meni, a isto su radile i sve ostale žene", kaže ta majka.

Antropolog Flavien Ndonko, koji je vodio istraživanje o peglanju grudi, najavio je pokretanje velike kampanje čiji bi cilj bio iskorenjivanje te prakse.

Trljanje grudi vrućim kamenjem ne samo da je veoma bolno, već može uništiti funkciju dojke. Pored toga, neke devojke ne uspeju da se oslobode trauma do kraja života, zbog čega ne mogu da vode normalan seksualni život.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.