Izvor: Luftika.rs, 15.Apr.2023, 12:11

Patrijarh Porfirije: Iza rodno ravnopravnog jezika krije se borba protiv braka i porodice

Vrhovni poglavar SPC patrijarh Porfirije u svojoj uskršnjoj poslanici osvrnuo se na brojne aktuelne društvene teme, a između ostalog, dotakao se upotrebe jezika i ćirilice.
– Posebno pozivamo na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura – istakao je patrijarh.
On je ukazao i na to da se sprovodi nasilje nad srpskim jezikom.
– Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života. Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države – naveo je patrijarh u uskršnjoj poslanici.
Izvor: Nova
SPC saopštenjem prozvala vladiku Grigorija: „Ne širite smutnju promocijom joge“

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Mihajlović o poslanici patrijarha: Čule smo da je rodno osetljiv jezik veći problem od nasilja nad ženama

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Apr.2023

Bivša ministarka Zorana Mihajlović reagovala je na poslanicu patrijarha Porfirija u kojoj je on naveo da se "iza rodno osetljivog jezika krije borba protiv braka i porodice" i navela da veruje da je "jedan deo verujućih građana i građanki, prevashodno ženski, negde ipak potajno očekivao da će...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.