Patlidžan: U borbi protiv alergija i upala

Izvor: Story, 07.Nov.2015, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patlidžan: U borbi protiv alergija i upala

Sjajni i ljubičasti plodovi ovog povrća jedinstvenog su prijatno-gorkog ukusa, a osim što smanjuju holesterol i štite od tumora, poseduju i antikancerogena svojstva

foto: shutterstock

Patlidžan je počeo da se uzgaja u Kini i Indiji u 5. veku. Kasnije se proširio na Daleki istok, a u Evropi se pojavio tokom 13. i 14. veka, najpre u Španiji, gde su ga, kao i na sever Afrike, doneli arapski trgovci. U 15. veku se pojavljuje u Italiji. Inače, uspeva u toplim i vlažnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << predelima.  U početku je biljka patlidžana davala svetle, male plodove veličine jajeta, kasnije su uzgojem dobijene različite veličine, oblici (okrugli, duguljasti) i boje. Zagasitoplava do ljubičaste boje debele kože jeste njegova najuočljivija karakteristika. Svež patlidžan na 100 g ima 24 kalorije energije, a sadrži 1,01 odsto proteina, 0,19 odsto masti i 5,7 odsto ugljenih hidrata, 3,4 odsto dijetetskih vlakana, 92,4 odsto vode. Kuvani patlidžan ima 35 kalorija, a sadrži 0,83 odsto proteina, 0,23 odsto masti, 8,73 odsto ugljenih hidrata, 2,5 odsto dijetetskih vlakana.

Bogat je celulozom i podstiče rad probavnih organa, a sadrži i znatnu količinu pektina, koji snižavaju holesterol. Plavi patlidžan je dobar za srce jer osigurava značajnu količinu kalijuma, što pomaže u normalizaciji krvnog pritiska, a sadrži vrlo malo masti i kalorija. Istovremeno, sadrži vrstu fitohemikalije zvanu saponin, koja poseduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Što se vitamina i minerala tiče, patlidžan je vredna namirnica jer 100 g patlidžana sadrži 12 mg kalcijuma, 26 mg fosfora, 0,7 mg gvožđa, 214 mg kalijuma, po 0,05 mg vitamina B1 i B2, 0,6 mg vitamina PP i 5 mg vitamina C.

Patlidžani pripadaju grupi biljaka koje sadrže alkaloide kao što su paradajz, krompir, slatki feferon, a alkaloidi, koji inače izazivaju nervne smetnje i probleme sa probavom, u patlidžanu se nalaze u niskom procentu, tako da nisu škodljivi.

KUPOVINA I ČUVANJE

Patlidžan sadrži i važne fitonutrijente, od kojih su mnogi antioksidanti, a oni štite ćelije od slobodnih radikala. Neka istraživanja povezala su nasunin i ostale fitonutrijente patlidžana sa smanjenjem holesterola u krvi. Nasunin veže gvožđe i tako štiti ćelije od oštećenja i mogućeg stvaranja tumora. Neobična, zagasita ljubičasta boja patlidžana dokaz je da je patlidžan svež, a njegova peteljka treba da bude sočna i čvrsta. Pri kupovini, obratite pažnju i na tamnije mrlje jer je to znak da se patlidžan kvari iznutra. Birajte plodove dugačke otprilike 15 cm. Čuvajte ih u frižideru, u plastičnoj kesi, najduže pet dana i dalje od jabuka, koje proizvode etilen i time utiču na brže starenje patlidžana. Nekada su isečeni i posoljeni patlidžani stajali i nekoliko sati da bi izgubili gorčinu. Nove sorte su manje gorke pa to soljenje i ceđenje više nije potrebno. Tako se bolje sačuvaju vredniji sastojci tog povrća. Patlidžan nije kaloričan, ali sklon je upijanju masti i zato je dobro utapkati ga u brašno.

 Sandra Calić, voditeljka TV Happy

Još kao dete volela sam da stalno nešto spremam, u ranoj mladosti to su bila jaja na sve moguće načine, kasnije piletina, razne čorbice, salate. Kulinarstvo nisam zavolela u porodici ta ljubav je nastala sama od sebe, spontano a da nisam bila ni svesna. Nisam se previše motala po kuhinji kada mama kuva, više sam volela da dekorišem sto, napravim salatu i naravno uživam u jelu. Kada pripremam hranu uvek imam neku novu ideju kako da serviram, šta da promenim, dodam, osnovni motiv mi je da iznenadim osobu kojoj serviram jelo. Najviše volim da jedem morske plodove, salatu sa rukolom i parmezanom i male sendvičiće lepo dekorisane. Očaralo me je kada sam bila u Francuskoj kada su me na jednom prijemu poslužili sa selekcijom sireva, mini piletinom, sve je bilo malo i elegantno, tog trenutka poželela sam da poslužujem male dekorisane zalogaje i ideju sam sprovela u delo shvativši da je kulinarska umetnost vrlo složena. Dok slikarstvo ima da zadovolji čulo vida, muzika čulo sluha, kulinarstvo mora da zadovolji i oči i ukus i miris.

RECEPT

Paketići sa plavim patlidžanom

Sastojci:

1 veliki patlidžan,

1 manji paradajz,

4 koluta mozzarelle

15 listova bosiljka

So i biber

Rukola 50g

Pinjole 20g                                                                                                                                                                                                                             

Za preliv:

2 kašike majoneza

4 kašike maslinovog ulja

Sok od pola limuna

1 čen belog luka

So i biber

2 inćuna                                                                                                                                                

šaka svežeg bosiljka

50 g parmesana

Priprema:

Nožem isecite plavi patlidžan na vrlo tanke uzdužne kriške. Trebalo bi da imate 8 lepih komada. Posolite patližan i opecite ga na tiganju 2 min sa obe strane.Izvadite ih i stavite na papirnati ubrus da se dobro osuše.

Isecite paradajz na kolutove (4 kom); Isecite mozzarellu da dobijete 4 kruga; Zagrejte rernu na 220C (430F); Pravite paketiće tako što ćete ukrstiti dva šnita plavog patlidžana, i na mestu ukrštanja ređati najpre kolut paradajza, moccarelle, i na kraju 2 list bosiljka. Svaki sloj posolite i pobiberite. Onda preklopite krajeve patlidžana, dobijate paketić, na sastavu ubodite čačkalicu; Kad ste napravili 4 paketića  poređajte u pleh na koji ste stavili masni papir i pecite ih u rerni 10 minuta; Za preliv potreban Vam je avan (može i blender), stavite inćune, bosiljak, so, biber, lepo sjedinimo, dodajemo maslinovo ulje, sok od limuna, majonez, parmesan i sve lepo sjedinomo, probamo ako je potrebno dodajemo so; Kada su paketići pečeni servirajte ih na rukoli tako što ćete ih preliti prelivom i posuti sa preostalim bosiljkom i pinjolama;

Piše: Milica Prelević

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.