Pas koji je lajao na Bajdena

Izvor: Politika, 25.Dec.2010, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pas koji je lajao na Bajdena

Ljubimac senatora Teda Kenedija, glavni lik dečije knjige „Moj senator i ja”, uginuo 16 meseci posle smrti svog vlasnika

Družio se sa Eltonom Džonom, od Džordža Buša dobio je kosku, skakutao po američkom Kongresu, uz pomoć vlasnika napisao knjigu, sreo je brojne državnike. Sve to stalo je u 13 godina života koji se ugasio pre dva dana. Spleš, pas senatora Edvarda Teda Kenedija, uginuo je 16 meseci posle smrti svog vlasnika. Vest o smrti kućnog ljubimca Kenedijevih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objavila je pismom Viki Kenedi, Tedova udovica.

„Bio je vrhunski hvatač teniskih loptica, dočekivao je i pozdravljao predsednike, senatore, kongresmene i strane državnike. Volim da razmišljam o tome da će on i njegov gazda večeras opet igrati tenis”, napisala je Kenedijeva udovica objavljujući vest.

Iako ga je najmlađi brat ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija vodio svuda, osim u Senat gde je bilo zabranjeno, pas je najpoznatiji po Tedovoj knjizi za decu „Moj senator i ja: pogled na Vašington psećim očima” u kojoj je ljubimac vodič kroz institucije američkog političkog sistema. Uz pomoć vlasnika zabeležio je iskustva iz Kongresa, sa sednica odbora, iz Bele kuće, vožnje tramvajem i drugih mesta na kojima je bio Kenedijev verni pratilac…

Knjiga je nastala kada je senator prilikom posete jednoj školi primetio da deca rado čitaju literaturu o životinjama i pošto se prisetio smešnih događaja čiji je Spleš glavni junak, odlučio je da ih zabeleži. Kada je završio pisanje, mislio je da će to biti tek prvo poglavlje, ali te 54 strane zapravo su bile cela knjiga. Njegovi unuci bili su zainteresovani da pročitaju, ali, kako je priznao, nisu bili baš oduševljeni. Jedan od njih predložio je da priču ispriča sam pas. Viki je prekucala tekst tako kao da je pisac njihov ljubimac.

Spleš, što u prevodu znači mrlja, dobio je ime od prethodnih vlasnika. Kenedijevi su ga kupili jer Tedov sin Patrik boluje od astme, a smatra se da portugalski vodeni pas ne izaziva nikakve alergije. Porodica se kasnije zaljubila u njegovu živahnost, pa su kupili još dve životinje iste rase i  nazvali ih Sani i Kepi.

Senator iz Masačusetsa i član Demokratske stranke bio je izuzetno posvećen i privržen svom psu. Naročito je voleo da započinje dan bacajući teniske loptice Splešu koji mu ih je donosio nazad. Mnogim političarima sa kojima se Kenedi sastajao prijalo je društvo psa, mada je jednom skočio i zalajao na Džozefa Bajdena, sadašnjeg potpredsednika SAD, jer se njegov govor odužio.

Na pitanje da li postoji mesto na koje ljubimac jedne od najpoznatijih američkih porodica ne sme da ide, Kenedi je rekao da je to Senat i pročitao rečenicu iz knjige koju „izgovara” pas: „Znam pravila, znam da psima nije dozvoljeno da budu tamo, ali to mi se ne sviđa. Vidim mnoštvo senatora i oni se ne ponašaju ništa bolje od mene”.

Koliko se Tedu dopadao portugalski vodeni pas govori i to što je nagovarao Baraka Obamu da ćerkama nabavi baš ovu rasu. Kad ga je ubedio, senator je predsednikovim ćerkama poklonio ljubimca kojeg su nazvale Bo.

A. Marinković

objavljeno: 25.12.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.