Paprene bebisiterke

Izvor: Mondo, 20.Avg.2015, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paprene bebisiterke

Mogu da zarade skoro 11 evra na sat!

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Već drugu godinu zaredom u Francuskoj rastu troškovi čuvanja dece, pa su u 2015, uz rast od 3,0 odsto, skočili na prosečnih 8,65 evra po satu, pokazali su rezultati istraživanja na uzorku od  300 hiljada građana Francuske, koji imaju potrebu za ovakvom uslugom.

Kao glavni razlog za rast cene čuvanja dece, istraživači navode izmene školskog sistema u pogledu termina nastave, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ali i nestašicu stručnih kadrova.

Tarife bebisiterki razlikuju se do 10 odsto od regiona do regiona, na šta utiču troškovi života i stopa zaposlenosti žena u toj oblasti, navodi se u studiji.

Dok se u Pariskom regionu sat čuvanja deteta plaća 8,95 evra, u regionima Provansa, Alpi, Azurna obala, to iznosi 8,77 evra, a u Loari 8,16 evra. Najveće zarade bebisiterke ostvaruju u Sen Tropeu, 10,92 evra po jednom satu.

Rastu tarifa, kako ističu autori studije, posebno je doprinela nestašica ovih kadrova. Prema zvaničnim procenama, Francuskoj nedostaje oko 400 hiljada stručnih osoba za staranje o deci.

Čuvanje dece postaje privlegija bogatih porodica, jer godišnje treba izdvojiti više od 1.000 evra za brigu o detetu van škole, naglašava se u istraživanju.

U Srbiji su cene, sasvim drugačije. Državni bebi servis naplaćuje 25.000 dinara (plus naknada za prevoz) za pet sati čuvanja dva deteta, dok privatne bebisiterke uzimaju najmanje 40.000 dinara za sedam sati čuvanja jednog deteta.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.