Paprena pripremna nastava

Izvor: Mondo, 11.Dec.2015, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paprena pripremna nastava

Roditelji budućih brucoša moraće dobro da zavuku ruku u džep ove zime.

Foto: Guliver/Getty/Thinstock

  Upis na fakultete budućih brucoša već je žestoko opekao po džepu roditelje maturanata, bar onih koji su se odlučili za studije prirodnih usmerenja.

Pripremna nastava iz matematike i fizike uveliko je otpočela na Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu, a cena se kreće od 20.000 do čak 80.000 dinara, u zavisnosti od broja predmeta i načina >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << plaćanja.

Pripreme maturanata za buduća zanimanja uveliko su u toku. I dok se društvenjaci lagano samostalno zagrevaju za ozbiljan juriš na gradivo, koje će uslediti nakon zimskog raspusta, prirodnjaci već odavno greju stolicu.

Ako imaš 5 iz matiša...

Priprema za prijemni ispit za buduće studente Matematičkog fakulteta počinje krajem februara. Nastava se sastoji od 44 časa, cena kursa iznosi 30.000 dinara, a ukoliko su kandidati u prva tri razreda srednje škole imali pet iz matematike, cena je 25.000 dinara.

Pod parolom da je pripremna nastava mnogo jeftinija od školarine za prvu godinu studija za one koji ne upadnu na budžet, roditelji lako odreše kesu i za pripreme koje ih koštaju i po dve mesečne plate.

Tako su prve oblasti iz matematike već pređene na Mašinskom fakultetu, gde je nastava za prijemni ispit počela 21. novembra.

Gradivo je raspoređeno na 65 časova uz besplatne konsultacije, prilagođeno testovima na svim fakultetima tehničkog usmerenja, a polaznici dobijaju i zbirku zadataka iz matematike, u koju su uvršćeni i zadaci koji će biti na prijemnom.

Ovaj pripremni paket vikend nastave iznosi 20.000 dinara i može se platiti u pet mesečnih rata.

Za razliku od Mašinskog, na Elektrotehničkom fakultetu pripremna nastava mnogo je skuplja, ali i cena godišnje školarine, koja ide i do 243.500 dinara.

Cene privatnih časova

Budući akademci za prijemni na fakultete pripremaju se i na privatnim, individualnim časovima. Cene dvočasa kreću se od 600 do čak 1.200 dinara, u zavisnosti od predmeta, ali i da li časove pohađaju samostalno ili u paru sa još nekim.Pored prirodnih nauka, privatna nastava za pripremu održava se i iz sociologije, istorije, psihologije, pa čak i iz Ustava i prava građana.

Pripremna nastava iz matematike i fizike u grupama od po 20 polaznika počela je još 31. oktobra, a cena po kursu iznosi 40.000 dinara u tri rate, ili 36.000 odjednom, u kešu, pišu "Večerenje novosti".

Matematika je aktuelna i na FON, gde je u toku formiranje grupa od po 30 maturanata, koji će za pripremnu nastavu sa fondom od 40 časova platiti 26.000 dinara odjednom ili 28.000 dinara u dve jednake rate.

Priprema su počele i na Medicinskom, gde je za blok od po 60 časova hemije i biologije neophodno izdvojiti ukupno 66.000 dinara.

"Društvenjacima" organizovane pripreme počinje tek u drugom polugodištu, najčešće u dva ili tri ciklusa, od kojih je poslednji u junu, gotovo pred sam prijemni ispit. Cene po predmetu kreću se od 5.200 na Ekonomskom, pa do 15.000 na Fakultetu političkih nauka.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.