Pančevac među rekorderima irskog plesa

Izvor: Politika, 31.Jul.2013, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevac među rekorderima irskog plesa

Marko Mićić jedini je igrač iz naše zemlje koji se našao u najdužoj liniji igrača kojom je oboren Ginisov rekord

Plesač iz Pančeva Marko Mićić (28), bio je u društvu 1.693 kolega iz 163 plesne škole iz 44 države, na mostu „Semjuel Beket” na reci Lifi u Dablinu, pre nekoliko dana, kada je postavljen novi Ginisov rekord u broju igrača koji u liniji igraju irski ples. Linija koju su napravili ovi igrači bila je dugačka kilometar, a ples je trajao duže od pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << minuta.

Kako kaže u razgovoru za „Politiku”, mogućnost da bude deo planetarnog tima Mićić je dobio prijavljivanjem za master-klas čuvene plesne trupe „Riverdens”.

– Prošao sam audiciju i između više hiljada kandidata obreo sam se među 75 najboljih. Nakon prvog dana na master-klasu pitali su nas da li bi učestvovali 21. jula u obaranju svetskog rekorda. Bio bih lud da sam rekao ne – ne krije uzbuđenje Pančevac.

Mićić priča da su svi sa masterklasa svakodnevno vežbali koreografiju „Riverdensa” za obaranje rekorda, uz ostale koreografije koje se nalazile u njihovom programu.

– Pre obaranje rekorda, na mostu smo odigrali celu koreografiju, a zatim i korak, koji se zove „hop two three” – pojašnjava Marko.

Irski ples je, inače, veoma zahtevna disciplina, bukvalno kao sport. U ovom plesu gornji deo trupa i ruke su potpuno statične dok se nogama pokazuje sva virtuoznost. Zato je potrebno je da igrač poseduje snagu, upornost, osećaj za ritam i sluh.

– Kondicija je ključna. Ukoliko je nemate, svi pokreti i koraci koji već decenijama fasciniraju svet, gube na atraktivnosti. Ukoliko želite maksimalan kvalitet, obavezno je da se bavite fitnesom ili da redovno trčite, kako bi pospešili kondiciju – otkriva naš sagovornik.

Ljubav prema „zelenom” plesu Mićić je otkrio kao tinejdžer 1999. godine, tokom NATO bombardovanja, gledajući snimke nastupa poznate irske trupe „Riverdens” na domaćim televizijama. Zahvaljujući znanju sa folklora (igra ga od pete godine a dugo je bio deo ansambla „Kolo”), u dnevnoj sobi stana u Pančevu počeo je da „skida” korake Iraca. Nedugo zatim, 2002. godine, još kao učenik baletske škole „Lujo Davičo” osnovao je grupu „Keltik ritam”, prvu trupu irskog plesa ne samo u Srbiji već i na Balkanu. A pre dve godine dobio je šansu da hiljade sati vežbanja ovog specifičnog plesa pokaže stranoj publici: postao je član grupe „Dance Of Desire” iz Irske. Nju čine nekadašnji profesionalci „Riverdensa” i grupe „Lord Of Dance”. Takođe, nastupa i kao član „TheSpiritofIreland” i sa njima igra po Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Luksemburgu.

Avgusta prošle godine na turneji u Hamburgu bio je jedan od solista. Pitamo ga da uporedi ova angažovanja.

– Moja trupa „Keltik ritam” je doprinela da kroz sate i sate vežbanja najosnovnijih koraka dobijem dobru osnovu za dalje, naprednije korake. Kao koreograf i instruktor u trupi, dobio sam i samopouzdanje. A plesni spektakl „Dance Of Desire” mi je pomogao tako što sam prvi put imao profesionalne instruktore da me podučavaju – ističe Mićić.

U Dablinu Marko ostaje do septembra. Najmanje dva puta godišnje boravi u Irskoj zbog proba uoči turneja. Planove ima: da bude član „Riverdensa” na celoj jednoj turneji; da pohađa master u Limeriku i nakon toga da otvori prvu školu irskog plesa na Balkanu, naravno u Beogradu. Takođe i da „Keltik ritam” dovede do maksimalnog plesnog kvaliteta, da imaju nastupe po Srbiji, a i inostranstvu.

-------------------------------------------------------------

Da je irski ples lak zvali bi ga fudbal

Među plesačima ustaljeno je mišljenje da je irski ples jedan od najtežih i najzahtevnijih. U Irskoj postoji izreka: „Da je irski ples lak zvali bi ga fudbal.” Karakterišu ga zahtevni koraci i veoma stroga pravila izvođenja.

A. C.

objavljeno: 01.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.