Palmalend

Izvor: Glas javnosti, 01.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmalend

Gorila Žika, poklon Vuka Bojovića zoološkom vrtu u Jagodini, izvodio je u sredu jednu od svojih, kako rekoše, redovnih predstava u kavezu. Malo se kikotao, malo se mazio, a onda je odjednom pokazao svoju „muškost“ prisutnima. Mlade devojke se zarumeneše, muškarci postideše, a lica penzionerki pristiglih tog jutra iz Subotice na ekskurziju da vide sva čudesa Jagodine se ozariše... Ali gorila Žika i njegova „muškost“ su samo jedno od prirodnih čuda ovog grada sa 82.000 stanovnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stacioniranog na pola puta između Beograd i Niša.

O Jagodini se po stranim ambasadama u Srbiji priča kao o „maloj Švajcarskoj“. A legenda o tome kako je njen gradonačelnik Dragan Marković Palma uspeo da za četiri godine vladavine grad pretvori ne samo u turističko mesto, već i u mesto za čije se lokacije otimaju strane firme, već spada u domen naučne fantastike. Ili ne? U Jagodini gradonačelnik i njegov zamenik ne primaju platu, ne koriste službena vozila i mobilne telefone. Po tom osnovu samo prošle godine opština je uštedela 47 miliona dinara.

Gotovo sva sela imaju gasovod, vodovod... Grade se nove telefonske centrale. Asfaltirano je više od 150 kilometra puta. Sva veća sela imaju apoteke, u sva dolaze i lekari tri do pet puta nedeljno. Ove godine će preko 4.000 dece osnovnih i srednjih škola ići besplatno na more u Buljarice. Grad pun bilborda o deci. Svako dete koje se rodi u Jagodini dobije po 100 evra. Svako četvrto dete koje se rodi u porodici (od istih roditelja) do punoletstva dobija 200 evra. Ako se mladi par venča, a nijedno nije zaposleno, u roku od 15 dana grad im u nekom privatnom preduzeću nalazi posao, shodno kvalifikaciji. Svaki đak prvak od opštine dobije po 6.000 dinara. Prosečna plata u Jagodini je 26.000 dinara... Ali prosek po statistici, u stvarnosti su plate malo veće... Cene komunalnih usluga i dečjih vrtića od 2004, od kad je Jedinstvena Srbija na čelu Jagodine, nisu menjane u ovom gradu. Cena vode po kubiku je 6,20 para. Najniža u Evropi!

Penzioner Milošević sedi kod gradske fontane u centru grada.

- Možeš da ga voliš ili ne voliš, ali Palma da radi za Jagodinu - radi. Za nas stare sve je gotovo besplatno. Autobus ne plaćamo, na utakmice idemo besplatno. Ako nam treba auto da nas vozi kod lekara u Beograd ili Niš, odemo u opštinu i onda nas službenim kolima voze. I za mlade je dobro. Pre neku godinu Đurđevo brdo, gde su sada bazen (Akva park) i zoološki vrt je bilo sve zaraslo u korov. Sada, evo, pun grad turista...  Dragan ovde vlada čvrstom rukom. Al’ ne može se drugačije sa naš‘ narod - zaključi on.

Na već pomenutom Đurđevom brdu, na 15 minuta hoda od centra grada, na parkingu redovi autobusa sa registarskim tablicama iz cele Srbije. U Muzeju voštanih figura, šestom po redu u svetu, dominira figura cara Dušana, i originalne kočije kralja Milana Obrenovića.

SEDNICE TRAJU POLA SATA

U nadi da čujemo bar jednu kritiku na račun rada gradske vlasti, okrenusmo se opozicionim strankama u Jagodini. Kad, i tu ćorak. Iz Srpske radikalne stranke, jedine koja pre neki dan nije glasala za izbor Palme za gradonačelnika, iznenada su svi opštinski funkcioneri „bili van grada“. U Koštuničinom DSS-u, koji će u jagodinskom parlamentu imati dva poslanika, telefon je uzalud zvonio, a u DS-u smo zatekli samo sekretaricu. Malo više sreće imali smo u opštinskom odboru G17 plus, stranci koja je na izbore u Jagodini izašla u koaliciji sa DS-om. Miroslav Cvijetić, član opštinskog odbora G17 plus, kome su pripala dva odbornička mesta u Jagodini, kaže da su u prošlom sazivu bili opozicija, ali su uvek glasali za ono što je bilo na dobrobit grada. Inače, skupštinske sednice u Jagodini u proseku traju po pola sata. Pre negoli počnu, na razgovor se kod predsednika pozovu svi predstavnici stranaka koje participiraju u parlamentu i dogovore se o tačkama dnevnog reda. Dakle, nema dangubljenja. Ili drugačije rečeno - nema opozicije.

APSOLUTNA VEĆINA

Na lokalnim izborima od 38.000 izašlih birača za JS je glasalo 20.110, tako da su dobili apsolutnu većinu. To, međutim, kažu u JS, ne znači da neće i druge stranke uključiti u vlast.

Kustos i vodič u muzeju Nataša Tomić kaže da ceo muzej zauzima prostor od oko 450 kvadrata. Zasada je popunjena samo donja galerija, a ovih dana za prostor na gornjoj galeriji trebalo bi da stignu i statue Cece Ražnatović, Vuka Bojovića, Tošeta Proeskog...

Na par koraka odatle ispred gradskog stadiona FK Jagodine skejt staza, odmah pored Akva park. Iza karting staza. Na fudbalskom stadionu živo. Radovi na novoj upravnoj zgradi, novim mestima za sedenje, svlačionicama, kancelarijama, VIP ložama i budućim lokalima. Čovek koji je ušao u legendu jagodinskog fudbala tako što je klub koji postoji 90 godina uveo u Prvu ligu, šef stručnog štaba Miljojko Gošić, kaže da se sve postiglo zahvaljujući kompaktnosti tima i hemiji koja vlada među igračima i upravom.

Životije Jeremić, predsednik kluba, ovome dodaje da ničega što se desilo u klubu ne bi bilo da nije Dragana Markovića, koji je angažovao Gorana Milanovića, menadžera kluba, a on je okupio pobednički tim.

- Pre tri godine smo bili tri lige niže. Mi smo, u stvari, do sada bili dete u pelenama koje je Palma polako podigao. Cilj nam je Kup UEFA - otkriva Jeremić.

Akva park, prvi u Srbiji, prošle godine je od jula, kad je otvoren, do kraja sezone posetilo više od 200.000 posetilaca. Cena pristupačna, 200 dinara za odrasle, 100 za školsku decu i grupe. Upravnik Akva parka Bojan Veljković kaže da u proseku ovaj park poseti i do 3.500 ljudi dnevno.

Do zoološkog vrta stiže se kroz gradski park, u kome je postavljena letnja scena na kojoj gostuju svi, od operskih pevača do teških folkera. Tu su i letnje učionice, gde osnovci leti mogu da drže časove u prirodi. Sam zoološki vrt širok i lepo uređen. Čistoća besprekorna, a od smrada karakterističnog za toliko životinja na jednom mestu - ni traga. Kavez sa bengalskim tigrovima napravljen po standardima EU. Nema ga ni Beograd. Rupa prečnika pedeset metara i dubine 15 metra.

Milutin Antić, v. d. direktora JP „Zoo vrt“, kaže da na oko 2,2 hektara imaju 45 životinjskih vrsta i oko 150 eksponata, ne računajući ribe i ptice. Samo u maju je kroz vrt prošlo oko 45.000 posetilaca.

- Vrt se sada izdržava od sopstvenih prihoda. Opremljen je tako da odgovara svim kategorijama posetilaca. Imamo sale gde se organizuju dečiji rođendani, i kafiće. Naš restoran „Tigar“ ima i nekoliko soba za spavanje - kaže on.

Seljaci iz obližnjih sela koji se bave poljoprivredom ne plaćaju zakup tezgi na gradskoj pijaci. Isto važi i za one koji proizvode mlečne proizvode. Za domaćinstva na selu niz beneficija. Besplatno osemenjavanje stoke, za neke i gorivo za setve.

Trešnje u Jagodini na pijaci 80 dinara. Jaja osam. LJiljana Nikolić iz Starog Sela kaže da je sve „super.“ Pijaca natkrivena, velika. Prostor za mlečne proizvode uređen po standardima EU.

- I cene su nam niže jer nemamo trošak za tezge - reče ona.

Dragoslava Vasić (76) kaže da je za sve zaslužan - Dragan.

- Dragan petkom prima koji god ode od nas u kancelariju i ako može da izađe u susret, on izađe. Ako ne, on rekne. Neće da te zavlači - objašnjava baka Dragoslava.

Idemo u Jagodinu onda, evo ja cu proci u Julu kada dodjem na odmor u Srbiju bas da proverim da li je stvarno tamo tako lepo. Javicu se sa utiscima.

Sve cestitke za postignute uspehe gospodinu Palmi. Skoro sam prolazi kroz Jagodinu, video sam da ima novih zgrada i da se gradi. Medjutim, u sustini grad izgleda jako ruzno,jako je prljav i neuredan, retke su uredjene povrsine, stare zgrade su uzasno prljave, autobuska stanica je jedna od prljavijih i ruznijih. Takodje, ima dosta nesklada u arhitekturi: trebalo bi bar da se povede racuna o novim zgradama koje se grade: ostavite se jeftinog pleksiglasa i kica ! Treba dosta poraditi na sredjivanju grada. Video sam puno penzionera i ostalih kako sede ispred svojih neurednih zgrada : pa neka bar srede travu ispred zgrade, a zauzvrat nek imaju besplatne karte za bus.

Bravo Yagodinci,

tako se to radi kad imate postenog coveka na vrhu. A da je bio lopov muckator nebih imali nista.

Za narod, od naroda, narodu! Onu bagru u Beogradu treba izbaciti odande i staviti ljude kao sto je gospodin Palma.

U pravu si, ali si totalno nepismen...

Brankice,Brankice,gde ćeš ove godine na letovanje.Ovo propagandno-remek-delo je sigurno prodato po rekordnoj ceni uzimajući u obzir Palminu situaciju davljenika u sopstvenim akcijama i obećanjima pa sada ko blesav traži spas u stranim investicijama.Čovek je polupismen, i u kulturnom i u političkom smislu.Veruje da negde preko pare samo čekaju da popune fondove njegovih populističkih nerealnih pojekata a ostatak države ko j......

Meni se cini da je ovo na slici KAMILA, a mozda se u Jagodini ova zivotinja naziva GORILA...

Za razliku od Šešeljlenda u Zemunu, iza Palme će nešto ostati, a to neće biti nalickani školarci koji će bez radnog iskustva žudeti da ostanu nalickani na teret građana.

Ако је тачно што сте навели у чланку онда је то још један доказ да се и у Србији може радити и живјети као у најразвијенијим земљама свијета.

За гпсподина Марковића се може само рећи: Алал вјера, мајсторе !

Овако успјешном човјеку треба дати да буде челни човјек у Србији, а не разноразним демагозима.

Господине Марковоћ, желим Вам добро здравље, личну срећу и дуг живот.

Мр Милорад С. Кураица

Ja sam ga pre nekoliko dana nazvao mangupom, zbog tajnih prekovora sa zutima, ali ako je ovo sto u clanku pise tacno, onda moram da se izvinim.

Stevan

Halo BOJANE iz LONDONA spusti se malo na zemlju pa i London ti nije toliko cist.Prosle godine sam bila i setala Londonom pa nije sve besprekorno.To je odlika pojedinih nasih ljudi.Ja sam rodena cupricanka i u Jagodinu idem uvek kada sam na odmoru u Cupriji i razlika je ogromna od kada je Gosp. Markovic na vlasti.Iz autobusa se ne vidi Jagodina ko zna sta si ti video.Pored Temze nije besprekorno cisto,Pikadeli Plaz,isto nije neznam sta,Palata Kraljice Elizabete kao i svaka Palata gde zive kralevi.Ali sve u svemo London jeprelep grad ali ako neko hoce da trazi dlaku u jajetu on je stavi na jaje .

Palma je sigurno napravio mnogo u odnosu na mnoge druge vlasti ali se taj model nemoze primeniti svagde. Ova hvalisanja od strane stranih ambasadora su samo jos jedan pokusaj da se Palma nagovori za saradnju sa Tadicem. Mozda je cak Pajtic platio dolazak vojvodjanskih turista? Ako to ucini a izda Kosovo i Srbiju on ce verovatno dobiti nekog starnog majmuna da dodje u posetu njegovom zoo vrtu alki ce izgubiti mnogo vise od domaceg naroda. Isto tako mislim da nije korektno vezivati te sve dzbne ponude enzionerima na osnovu dva tri Palmina prijatelja. Takodje mislim da bi Srbija ustedela mnogo vise ako bi recimo svi ovi oko Tadica vozili vlastitim autom ili autobusom.

ako je tako!? -da mu oprostim ono:"meni su pevali svi-sem "baha i betovena"!!??..."ako je tako!?= svaka cast bata palma-gradonacelnice jagodine!i,ako je tako znaci- i u srbiji moze!?-bez lazi i prevare!?covek "prepisao i precrtao" tita bez 'golog otoka' i ostalog?...!!!,a valjda su i srbi u jagodini ljudi- a ne marva i somovi-znajuu sta je dobro a stra lose za njih!!!bravo palma!!!

Шта то значи, Бранкице, да се младе девојке, по дифолту, застиде, мушкарци посраме, а пензионерке озаре на мајмунско споловило!?

Ви то написасте као општа места!

'...U Jagodini gradonačelnik i njegov zamenik ne primaju platu, ne koriste službena vozila i mobilne telefone. Po tom osnovu samo prošle godine opština je uštedela 47 miliona dinara...'

(47,000,000.00:2):12=1,958,333.33RSD ili oko

23600 eura mesecno.

Dakle da primaju plate, da se voze i da telefiraju trosili bi po 23600 eura mesecno ili 47200 eura zajedno za jedan mesec.

Kakva je bre ovo bajka?

Zar je bitno da'l je i koliko covek obrazovan?

On ume i zna da vodi jednu opstinu a da joj uopste ne naskodi!

Samo ljubomorni i nesposobni mogu da mu zavide!

Svaka cast PALMA!!!!

Pa i TITO je bio segrt i vodio celu Jugoslaviju i to decenijama.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.