Izvor: Kurir, 19.Jun.2011, 09:54 (ažurirano 02.Apr.2020.)
PRSTE DA POLIŽEŠ
Slani kolač sa šunkom i povrćem
Sastojci:
- 6 jaja
- 200 g krompira
- 200 g šargarepe
- 150 g stišnjene šunke
- 100 g graška iz konzerve
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 3 kašike prezli
- 1 kašičica seckanog peršuna
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 30 g maslaca
- so, biber
Priprema:
Krompir, šargarepu i šunku naseckati na kockice, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jaja umutiti. U lonac s hladnom vodom dodati kockice krompira i šargarepe, posoliti i kuvati oko 15 minuta. Kuvano povrće ostaviti da se ohladi. U posudu sa dobro umućenim jajima dodati prezle, bosiljak, so i biber, pavlaku za kuvanje, kockice šunke, oceđeni grašak i kuvano povrće, a zatim sve sastojke lagano promešati varjačom. Dobijenu smesu sipati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i staviti u zagrejanu rernu da se peče 75 minuta na 170 stepeni. Pečen nabujak iseći na kriške i posuti peršunom.
Pica pužići
Testo:
- 300 g brašna
- 1/3 praška za pecivo
- 185 ml mleka
- 50 g masti (ili maslaca)
Nadev:
- 8 kašika paradajz pirea (ili kečapa)
- 100 g slanine pancete ili šunke
- 100 g sira gaude
- origano
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesiti testo, staviti ga na radnu površinu i razvaljati na veličinu 30 sa 30 centimetara.
Premazati paradajz pireom, posuti šunkom, prekriti sirom i posuti origanom. Sve zajedno zarolati i iseći na 12 komada, poređati ih u tepsiju i ponovo posuti origanom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Krmenadle u sosu
Sastojci:
- 4 svinjske krmenadle
- 4 čena belog luka
- 1 manji paradajz
- 1 kašika aleve paprike
- malo origana
- malo seckanog peršuna
- 1 goveđa kocka za supu
Priprema:
Krmenadle malo izlupajte kuhinjskim čekičem, pa ih onda na laganoj vatri ispržite. Kad su gotove, izvadite ih iz masnoće, a onda u njoj propržiti sitno seckani beli luk, sitno iseckan paradajz, alevu papriku i origano. Vratiti krmenadle u tavu i preliti ih supom koju ste skuvali od 3 dl vode i goveđe kocke. Kuvati još malo da se zgusne i da krmenadle postanu sočne pa poslužiti uz prilog po želji.
Keks sa komadićima čokolade
Sastojci:
- 2 čaše brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1 čaša maslaca
- 1,5 čaša šećera
- malo ekstrakta vanile
- 2 jajeta
- 2 čaše komadića čokolade
- 1 šolja seckanih oraha
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Dobro umutite maslac, šećer i ekstrakt vanile u kremastu smesu i dodajte jedno po jedno jaje. Lagano umešajte brašno, sodu bikarbonu i so. Lagano umešajte komadiće čokolade i orahe. Velikom kašikom odvajajte ravnomerne količine testa i položite ih na pripremljeni pleh, na koji ste pre toga stavili papir za pečenje. Pecite petnaestak minuta dok ivice ne postanu zlatnosmeđe.