PRSTE DA POLIŽEŠ

Izvor: Kurir, 19.Jun.2011, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRSTE DA POLIŽEŠ

Slani kolač sa šunkom i povrćem

Sastojci:

- 6 jaja

- 200 g krompira

- 200 g šargarepe

- 150 g stišnjene šunke

- 100 g graška iz konzerve

- 200 ml pavlake za kuvanje

- 3 kašike prezli

- 1 kašičica seckanog peršuna

- 1 kašičica sušenog bosiljka

- 30 g maslaca

- so, biber

Priprema:

Krompir, šargarepu i šunku naseckati na kockice, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jaja umutiti. U lonac s hladnom vodom dodati kockice krompira i šargarepe, posoliti i kuvati oko 15 minuta. Kuvano povrće ostaviti da se ohladi. U posudu sa dobro umućenim jajima dodati prezle, bosiljak, so i biber, pavlaku za kuvanje, kockice šunke, oceđeni grašak i kuvano povrće, a zatim sve sastojke lagano promešati varjačom. Dobijenu smesu sipati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i staviti u zagrejanu rernu da se peče 75 minuta na 170 stepeni. Pečen nabujak iseći na kriške i posuti peršunom.

Pica pužići

Testo:

- 300 g brašna

- 1/3 praška za pecivo

- 185 ml mleka

- 50 g masti (ili maslaca)

Nadev:

- 8 kašika paradajz pirea (ili kečapa)

- 100 g slanine pancete ili šunke

- 100 g sira gaude

- origano

Priprema:

Od navedenih sastojaka umesiti testo, staviti ga na radnu površinu i razvaljati na veličinu 30 sa 30 centimetara.

Premazati paradajz pireom, posuti šunkom, prekriti sirom i posuti origanom. Sve zajedno zarolati i iseći na 12 komada, poređati ih u tepsiju i ponovo posuti origanom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Krmenadle u sosu

Sastojci:

- 4 svinjske krmenadle

- 4 čena belog luka

- 1 manji paradajz

- 1 kašika aleve paprike

- malo origana

- malo seckanog peršuna

- 1 goveđa kocka za supu

Priprema:

Krmenadle malo izlupajte kuhinjskim čekičem, pa ih onda na laganoj vatri ispržite. Kad su gotove, izvadite ih iz masnoće, a onda u njoj propržiti sitno seckani beli luk, sitno iseckan paradajz, alevu papriku i origano. Vratiti krmenadle u tavu i preliti ih supom koju ste skuvali od 3 dl vode i goveđe kocke. Kuvati još malo da se zgusne i da krmenadle postanu sočne pa poslužiti uz prilog po želji.

Keks sa komadićima čokolade

Sastojci:

- 2 čaše brašna

- 1 kašičica sode bikarbone

- 1 kašičica soli

- 1 čaša maslaca

- 1,5 čaša šećera

- malo ekstrakta vanile

- 2 jajeta

- 2 čaše komadića čokolade

- 1 šolja seckanih oraha

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Dobro umutite maslac, šećer i ekstrakt vanile u kremastu smesu i dodajte jedno po jedno jaje. Lagano umešajte brašno, sodu bikarbonu i so. Lagano umešajte komadiće čokolade i orahe. Velikom kašikom odvajajte ravnomerne količine testa i položite ih na pripremljeni pleh, na koji ste pre toga stavili papir za pečenje. Pecite petnaestak minuta dok ivice ne postanu zlatnosmeđe.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.