PRSTE DA POLIŽEŠ

Izvor: Kurir, 04.Sep.2011, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRSTE DA POLIŽEŠ

Priprema U šerpu staviti maslinovo ulje i izrendati šargarepu, dinstati dok ne porumeni, pa doliti litar vode. Kad proključa, dodati grašak, karfiol, papriku, krompir i crni luk isečen na kockice. Posoliti, dodati kašiku biozačina i ostaviti na slaboj vatri da se kuva.

Čorba svaštara

Sastojci


► 1 šargarepa

► 2 kašike maslinovog ulja

► 1 krompir

► 1 manja glavica crnog luka

► 1 sveža paprika
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
► šaka graška

► šaka cvetova karfiola

► malo peršuna

► 2 kašike brašna

► 1 žumance

► 2 kašičice pavlake

► 1 l vode

► biozačin

Priprema

U šerpu staviti maslinovo ulje i izrendati šargarepu, dinstati dok ne porumeni, pa doliti litar vode. Kad proključa, dodati grašak, karfiol, papriku, krompir i crni luk isečen na kockice. Posoliti, dodati kašiku biozačina i ostaviti na slaboj vatri da se kuva.

Kad je povrće skuvano, napraviti sos, začiniti čorbu i posuti je sitno iseckanim peršunom.

Sos

U pola šolje vode umutiti dve kašike brašna, žumance i pavlaku.

Piletina sa senfom i susamom

Sastojci


► 600 g pilećeg filea

► 2 čena belog luka

► 3 kašike senfa

► 3 kašike kisele pavlake

► 3 kašike susama

► 3 dcl maslinovog ulja

► 1 kašika biozačina

► 300 g svežih šampinjona

► malo bibera

Priprema

Iseckati piletinu na komadiće, a zatim je premazati senfom. Propržiti meso sa biozačinom na vrelom ulju, da dobije zlatnožutu boju. Doliti pola decilitra vode i ostaviti da se dinsta još 10-15 minuta. Nakon toga meso izvaditi u posebnu posudu.

Ponovo zagrejati ulje i propržiti susam tridesetak sekundi, a onda dodati šampinjone isečene na listiće, sipati malo vode, posoliti i ostaviti da se dinsta još 10 minuta. Šampinjonima dodati dve kašike kisele pavlake, promešati i vratiti piletinu da se krčka. Na samom kraju dodati beli luk.

Njoke sa spanaćem

Sastojci


► 500 g njoka

► 300 g spanaća

► 3 čena belog luka

► 3 dcl mleka

► 40 g gustina

► 2 kašike ulja

► bosiljak, so, biber

Priprema

Njoke skuvati u vreloj, slanoj vodi, ocediti ih i čuvati na toplom mestu do posluživanja.

Spanać oprati i iseći na rezance, posoliti, ostaviti da odstoji 10 minuta i propržiti na zagrejanom ulju. Dodati mu iseckani beli luk, začine, mleko i ostaviti da se kuva još pet minuta.

U malo vode razmutiti gustin (ili brašno), pa dodati u spanać i ostaviti da se kuva tri minuta. Gotove njoke staviti u sos, promešati i poslužiti.

Voćni ražnjići

Sastojci


Pet vrsta sezonskog voća različite boje, po 200 g od svake vrste (belo i crno grožđe, lubenica, dinja, breskva, malina, kupina, kruška, jabuka, jagoda, ili voće po želji...)

Priprema

Potrebno vam je 15 štapića za ražnjiće. Voće operite, po potrebi oljuštite i isecite na kockice, ređajte naizmenično vrste različitih boja nabadajući ih na štapić. Izuzetno su dekorativni i pravo interesantno posluženje uz koktel, sladoled, frape ili tortu. Štapiće možete zabosti u polovinu dinje ili lubenice, ili ih složiti u čaše! Ohladite u frižideru i poslužite.

Rolovani patlidžani

Sastojci


► 3 veća patlidžana

► 200 g stišnjene šunke

► 200 g mocarele

► 2 kašike maslinovog ulja

► 1 veći luk

► 800 g paradajz pirea

► so, biber

► 1 kašičica šećera

► 2 čena belog luka

► 50 g sira edamera

► 50 g parmezana za posipanje

Priprema

Patlidžane operite, narežite na uzdužne kriške debljine 1 cm i ostavite u posoljenoj vodi 15 minuta. Ocedite ih, osušite i ispecite na teflonskom tiganju. Na pripremljene kriške patlidžana stavite krišku šunke i krišku mocarele, pa ih zarolajte.

Na maslinovom ulju propržite sitno naseckani luk, dodajte paradajz pire, so, biber, šećer i sitno iseckani beli luk, pa dinstajte na laganoj vatri dok ne dobijete gust sos.

Na dno vatrostalne posude stavite malo sosa, složite pripremljene punjene patlidžane, zalijte ih preostalim sosom i pospite narendanim edamerom. Pecite u rerni zagrejanoj na 230 stepeni 15 minuta. Poslužite toplo, posuto parmezanom.

Aromatični oslić

Sastojci

► 600 g fileta oslića

► 500 g paradajza

► 100 g crnog luka

► 100 g maslina bez koštica

► kašika seckanog ruzmarina

► kašika začina

► 150 ml belog vina

► 3 kašike ulja

► 100 g brašna

► 500 g barenog pirinča

► biozačin, so, biber

Priprema

Filete oslića posolite, uvaljajte u brašno i propržite na vrelom ulju. Crni luk sitno iseckajte, a masline isecite na kolutove. Posebno dinstajte iseckan paradajz, crni luk i na veće kolutiće naseckane masline bez koštica. Dodajte ruzmarin, biozačin, maslinovo ulje, belo vino, so i biber. Kuvajte 20 minuta. U vatrostalnu posudu poređajte komade oslića, preko stavite izdinstani luk s maslinama i pecite u rerni 15 minuta na 200 stepeni. Jelo poslužite dok je toplo, uz bareni pirinač.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.