Izvor: Kurir, 04.Sep.2011, 08:19 (ažurirano 02.Apr.2020.)
PRSTE DA POLIŽEŠ
Priprema U šerpu staviti maslinovo ulje i izrendati šargarepu, dinstati dok ne porumeni, pa doliti litar vode. Kad proključa, dodati grašak, karfiol, papriku, krompir i crni luk isečen na kockice. Posoliti, dodati kašiku biozačina i ostaviti na slaboj vatri da se kuva.
Čorba svaštara
Sastojci
► 1 šargarepa
► 2 kašike maslinovog ulja
► 1 krompir
► 1 manja glavica crnog luka
► 1 sveža paprika
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
► šaka graška
► šaka cvetova karfiola
► malo peršuna
► 2 kašike brašna
► 1 žumance
► 2 kašičice pavlake
► 1 l vode
► biozačin
Priprema
U šerpu staviti maslinovo ulje i izrendati šargarepu, dinstati dok ne porumeni, pa doliti litar vode. Kad proključa, dodati grašak, karfiol, papriku, krompir i crni luk isečen na kockice. Posoliti, dodati kašiku biozačina i ostaviti na slaboj vatri da se kuva.
Kad je povrće skuvano, napraviti sos, začiniti čorbu i posuti je sitno iseckanim peršunom.
Sos
U pola šolje vode umutiti dve kašike brašna, žumance i pavlaku.
Piletina sa senfom i susamom
Sastojci
► 600 g pilećeg filea
► 2 čena belog luka
► 3 kašike senfa
► 3 kašike kisele pavlake
► 3 kašike susama
► 3 dcl maslinovog ulja
► 1 kašika biozačina
► 300 g svežih šampinjona
► malo bibera
Priprema
Iseckati piletinu na komadiće, a zatim je premazati senfom. Propržiti meso sa biozačinom na vrelom ulju, da dobije zlatnožutu boju. Doliti pola decilitra vode i ostaviti da se dinsta još 10-15 minuta. Nakon toga meso izvaditi u posebnu posudu.
Ponovo zagrejati ulje i propržiti susam tridesetak sekundi, a onda dodati šampinjone isečene na listiće, sipati malo vode, posoliti i ostaviti da se dinsta još 10 minuta. Šampinjonima dodati dve kašike kisele pavlake, promešati i vratiti piletinu da se krčka. Na samom kraju dodati beli luk.
Njoke sa spanaćem
Sastojci
► 500 g njoka
► 300 g spanaća
► 3 čena belog luka
► 3 dcl mleka
► 40 g gustina
► 2 kašike ulja
► bosiljak, so, biber
Priprema
Njoke skuvati u vreloj, slanoj vodi, ocediti ih i čuvati na toplom mestu do posluživanja.
Spanać oprati i iseći na rezance, posoliti, ostaviti da odstoji 10 minuta i propržiti na zagrejanom ulju. Dodati mu iseckani beli luk, začine, mleko i ostaviti da se kuva još pet minuta.
U malo vode razmutiti gustin (ili brašno), pa dodati u spanać i ostaviti da se kuva tri minuta. Gotove njoke staviti u sos, promešati i poslužiti.
Voćni ražnjići
Sastojci
Pet vrsta sezonskog voća različite boje, po 200 g od svake vrste (belo i crno grožđe, lubenica, dinja, breskva, malina, kupina, kruška, jabuka, jagoda, ili voće po želji...)
Priprema
Potrebno vam je 15 štapića za ražnjiće. Voće operite, po potrebi oljuštite i isecite na kockice, ređajte naizmenično vrste različitih boja nabadajući ih na štapić. Izuzetno su dekorativni i pravo interesantno posluženje uz koktel, sladoled, frape ili tortu. Štapiće možete zabosti u polovinu dinje ili lubenice, ili ih složiti u čaše! Ohladite u frižideru i poslužite.
Rolovani patlidžani
Sastojci
► 3 veća patlidžana
► 200 g stišnjene šunke
► 200 g mocarele
► 2 kašike maslinovog ulja
► 1 veći luk
► 800 g paradajz pirea
► so, biber
► 1 kašičica šećera
► 2 čena belog luka
► 50 g sira edamera
► 50 g parmezana za posipanje
Priprema
Patlidžane operite, narežite na uzdužne kriške debljine 1 cm i ostavite u posoljenoj vodi 15 minuta. Ocedite ih, osušite i ispecite na teflonskom tiganju. Na pripremljene kriške patlidžana stavite krišku šunke i krišku mocarele, pa ih zarolajte.
Na maslinovom ulju propržite sitno naseckani luk, dodajte paradajz pire, so, biber, šećer i sitno iseckani beli luk, pa dinstajte na laganoj vatri dok ne dobijete gust sos.
Na dno vatrostalne posude stavite malo sosa, složite pripremljene punjene patlidžane, zalijte ih preostalim sosom i pospite narendanim edamerom. Pecite u rerni zagrejanoj na 230 stepeni 15 minuta. Poslužite toplo, posuto parmezanom.
Aromatični oslić
Sastojci
► 600 g fileta oslića
► 500 g paradajza
► 100 g crnog luka
► 100 g maslina bez koštica
► kašika seckanog ruzmarina
► kašika začina
► 150 ml belog vina
► 3 kašike ulja
► 100 g brašna
► 500 g barenog pirinča
► biozačin, so, biber
Priprema
Filete oslića posolite, uvaljajte u brašno i propržite na vrelom ulju. Crni luk sitno iseckajte, a masline isecite na kolutove. Posebno dinstajte iseckan paradajz, crni luk i na veće kolutiće naseckane masline bez koštica. Dodajte ruzmarin, biozačin, maslinovo ulje, belo vino, so i biber. Kuvajte 20 minuta. U vatrostalnu posudu poređajte komade oslića, preko stavite izdinstani luk s maslinama i pecite u rerni 15 minuta na 200 stepeni. Jelo poslužite dok je toplo, uz bareni pirinač.