PRONAĆI ĆU TROJU

Izvor: Kurir, 19.Jun.2011, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRONAĆI ĆU TROJU

Svi ste čuli za Troju? Ma da, to je onaj antički, pomalo legendarni grad ispred kojeg se vodio rat za lepu Jelenu, rat u kojem su glavni akteri bili Paris, Ahil i Hektor.

Svi ste čuli za Troju?

Ma da, to je onaj antički, pomalo legendarni grad ispred kojeg se vodio rat za lepu Jelenu, rat u kojem su glavni akteri bili Paris, Ahil i Hektor.

Dobro, dakle, znate za Troju. E pa, na ovom malom času istorije upoznaćete se s Hajnrihom Šlimanom, čovekom koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ju je pronašao.

Na Božić 1829. godine malom Hajnrihu otac je poklonio „Ilustrovanu istoriju sveta“, u kojoj je legendarni rat zabeležen na Homerov način. Nekoliko dana kasnije dečak je sedeo pored svog oca i prstom mu pokazivao ilustraciju koja je prikazivala debele kamene zidine silne Troje.

Mališan je rekao da je razočaran sadašnjim izgledom Troje.

I tada je rekao ocu:

- Kad porastem, ja ću sve to naći!

Otac je ozbiljno pogledao sina i pitao ga ko mu je napunio glavu takvim stvarima. Mališan je odgovorio odmah da je za sve kriva - Harkusa, veštica iz predgrađa.

- Gledala je u moje ruke i rekla mi da sve to piše na mom levom dlanu!

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.