PREMINUO KONTROVERZNI BRITANSKI REDITELJ KEN RASEL

Izvor: Kurir, 28.Nov.2011, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMINUO KONTROVERZNI BRITANSKI REDITELJ KEN RASEL

Ostaće upamćen po režiji rok opere "Tomi"

LONDON - Britanski reditelj Ken Rasel, autor filmova "Zaljubljene žene" i rok opere "Tomi", umro je u 84. godini, saopštila je njegova porodica.

Ken Rasel bio je autor nekih od najzanimljivijih i najhrabrijih filmova 20. veka. U svojim filmovima često se bavio katoličanstvom i ponekad perverznom seksualnošću, a omiljeni glumci bili su mu Oliver Rid i Glenda Džekson.

Rođen kao Henri Kenet Alfred Rasel, bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je fotograf, plesač i vojnik pre nego što se okrenuo filmu. Međunarodni uspeh stekao je filmom "Zaljubljene žene", adaptacijom romana D.H. Lorensa iz 1969. godine.

Velike kontroverze zbog scena nasilja, seksa i religijskog sadržaja izazvao je film "Demoni" iz 1971. godine koji je u nekim zemljama bio i zabranjen.

Svojim filmovima "Altered States", "The Liar of the White Worm", "The Rainbow" - još jedna adaptacija D.H. Lorensa, "Kurva", stiče kultni status među poklonicima iako ga je kritika često nazivala vulgarnim neukusnim i mizantropom.

Rasel je režirao i spot za pesmu "Nikita" Eltona Džona.

Pre dve godine na Paliću gde je dobio nagradu Aleksandar Glifka za ukupni doprinos filmskoj umetnosti, a 2003. godine je bio i gost beografskog FEST.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.