PAZITE NA HIGIJENU U KUHINJI!

Izvor: Kurir, 05.Jun.2011, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAZITE NA HIGIJENU U KUHINJI!

Kuhinja je ogledalo svake žene! Da bi ste u svakom momentu sačuvali zdravlje, mesto gde pripremate i kuvate hranu i svi rekviziti kojima se pri tom služite moraju da budu potpuno čisti. Naročitu pažnju na higijenu treba obratiti leti, kad se namirnice brže kvare, a samim tim povećava

Kuhinja je ogledalo svake žene!

Da bi ste u svakom momentu sačuvali zdravlje, mesto gde pripremate i kuvate hranu i svi rekviziti kojima se pri tom služite moraju da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << potpuno čisti. Naročitu pažnju na higijenu treba obratiti leti, kad se namirnice brže kvare, a samim tim povećava i količina opasnih bakterija, kojih najviše ima na sunđeru za pranje posuđa i daskama za sečenje. Evo nekoliko saveta kako biste higijenu u kuhinji održavali na visokom nivou.

* Za svako spremanje jela uzmite novu, čistu kuhinjsku krpu, a ruke brišite posebnom. Spužve možete oprati u mašini za pranje posuđa ili ih tridesetak sekundi vlažne dezinfikovati u mikrotalasnoj rerni.

* Većina ljudi na istoj dasci seče i meso i povrće, a to može biti veoma opasno, naročito ako sečete više vrsta svežeg mesa, jer se možete zaraziti salmonelom ili ešerihijom koli. Zato nakon svakog seckanja temeljno operite dasku i ruke i uvek odvajajte meso, povrće i sir jedne od drugih dok ih sečete.

* Ako pri kuvanju nakratko upotrebite čašu ili kašiku, nije dovoljno da ih samo isperete vodom, već ih morate oprati deterdžentom, jer se na njima zadržavaju bakterije i nečistoće s vaših ruku.

* Plastične daske za sečenje mnogo su praktičnije od drvenih jer ne upijaju bakterije, a mogu da se koriste za sve vrste hrane. Bilo bi idealno kada biste u kuhinji imali posebnu dasku za voće i povrće i za meso i ribu.

* Bez obzira na to što ste u roku od pet sekundi podigli hranu koja je pala na pod, rizikujete da u organizam unesete gomilu bakterija ako je pojedete, jer je to sasvim dovoljno vremena da se zadrže na njoj.

* Kućnim ljubimcima nije mesto u kuhinji! Koliko god ih voleli, ne dozvolite da vam po kuhinji ostavljaju dlake ili da njuškaju po šerpama.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.