Izvor: Luftika.rs, 02.Jun.2023, 23:05

Ove kuće štede novac, brzo se grade i ekološki su prihvatljive, kvadrat već od 300 €

Cene materijala koji se koriste za izradu montažnih kuća porasle su u poslednjih nekoliko godina i do tri puta, a same montažne kuće poskupele su i do 50 odsto.
Cene variraju u odnosu na dizajn, debljinu zidova, toplotnu provodljivost i još neke karakteristike, i kreću se od 300 do 450 evra za kvadrat u sivoj fazi, dok „ključ u ruke“ košta od 500 do 700 evra.
Tačan broj montažnih kuća u Srbiji nije poznat, ali se pretpostavlja da ih ima nekoliko hiljada. Mnoge kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << koje se bave njihovom izgradnjom nude različite vrste objekata, od vikendica do manjih porodičnih kuća.
Prema nekim procenama, oko 10 odsto novih kuća u našoj zemlji pripada upravo kategoriji montažnih.
Osim što su relativno jeftinije u odnosu na tradicionalne, izgradnja montažnih kuća je brža i jednostavnija.
Takođe, ove kuće su često energetski efikasnije i ekološki prihvatljivije, a kod njih su i troškovi niži. Uz to, pružaju i fleksibilnost dizajna, kao i mogućnost izgradnje u zaštićenim područjima.
Podsetimo, montažna kuća je ona koja je izgrađena u fabričkim uslovima, a zatim transportovana na gradilište gde se montira i spaja u jednu celinu.
Među izlagačima na 47. Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu bilo je i jedno preduzeće iz Ivanjice, čiji komercijalista Andrijana Jaćimović kaže u razgovoru za Biznis.rs da je od 2019. godine do danas porasla i cena montažnih kuća.
– Rast cena materijala uticao je i na finalnu cenu kuća, a bilo je u više navrata priličnih poskupljenja. Ipak, interesovanje ljudi za montažne kuće se nije menjalo, ostalo je isto. Prosečna cena sive faze je 300 evra po kvadratnom metru, a po principu „ključ u ruke“ 650 evra. Materijali koje ugrađujemo su ekološki i zdravi, gradnja je brza, a cena povoljnija od zidanih kuća – objašnjava sagovornica.
Siva faza obuhvata iskop, izradu temelja, postavljanje zidova i krova, što znači da je objekat pokriven i dovoljno zaštićen za naknadno otpočinjanje faze zanatskih i završnih radova.
Ako se kupac odluči na ovakvo rešenje pet dana je dovoljno da se namontira jedan objekat, dok je za „ključ u ruke“ potrebno do 40 dana od potpisivanja ugovora.
– Oni koji kupuju montažne kuće u sivoj fazi obično već imaju neke svoje majstore ili sami odrade nešto, dok u drugom slučaju ne žele da imaju nikakve obaveze – istakla je Jaćimović.
Ona je podsetila da jedan zid montažne kuće menja 80 centimetara betona, tako da je mnogo lakše zagrejati je u odnosu na zidanu, a isto tako je leti mnogo prijatnije u montažnoj nego u kući čvrste gradnje.
– Montažna kuća štedi novac ne samo kada je reč o njenoj izgradnji, već i dok se živi u njoj. Povoljnija je u svakom smislu od zidanih kuća, a i svakako je energetski efikasnija jer su takvi materijali -naglasila je.
Montažne vikendice za odmor iz snova su hit u Srbiji, a evo koliko koštaju (FOTO)
Izvor: Biznis.rs.

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.