Ove krpice su odštampane kod kuće

Izvor: Mondo, 03.Avg.2015, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove "krpice" su odštampane kod kuće

Danit Peleg je napravila čitavu kolekciju odeće pomoću 3D štampača.

Foto: ScreenShot/YouTube

Danit Peleg (27) je nedavno diplomirala na Šenkar koledžu za inženjerstvo i dizajn u Izraelu, a za pravljenje ove kolekcije trebalo joj je devet meseci istraživanja i 2.000 sati štampanja.

Pre nego što je počela, znala je malo o tehnologiji i načinu rada 3D štampača, ali postavila je sebi izazov da pokuša na taj način da napravi celu kolekciju odeće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
"Želela sam da izazovem sebe da odštampam celu kolekciju koristeći kućne 3D štampače. Da budem iskrena, htela sam slobodno da odaberem materijale koje ću da koristim, umesto da budem ograničena na ono što mogu da nađem na tržištu," kaže Peleg.

Ona kaže da joj je trebalo dosta vremena jer je eksperimentisala koristeći različite materijale, kako bi videla koja tekstura najbolje odgovara kom modelu.

Napravila je pet različitih autfita, a za to je koristila kućne 3D štampače.

"Provela sam ceo mesec tražeći čvrst materijal, koji se neće oštetiti. Bilo je teško jer većina materijala nije fleksibilna, što je ključna odlika 'pravog' tekstila. Ipak, na kraju sam uspela da pronađem jak, a fleksibilan materijal".

Kada je reč o procesu, Peleg objašnjava da je prvo napravila skice odevnih komada, a onda je pomoću programa napravila patern. Zatim je koristila softver Blender kako bi napravila digitalni model i napravila 3D fajlove pre štampanja.

Možda pravljenje odeće korišćenjem 3D štampača deluje jednostavno, ali Peleg kaže da nije tako i da joj je za svaki odevni komad bilo potrebno u proseku oko 400 sati rada, a trebalo je da kolekciju završi u određenom vremenskom roku.

"Shvatila sam da imam još 900 sati štampanja, a imala sam rok od mesec dana da sve završim. Shvatila sam da mi treba čudo."

Peleg planira dalje da istražuje 3D štampanje i nada se da će u budućnosti napraviti celu liniju odeće koristeći ovu tehniku.

Pogledajte "krpice" koje je ona napravila do sada.



Izvor: YouTube

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.