Ova ljubav stvarno može da bude FATALNA

Izvor: Mondo, 14.Feb.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova ljubav stvarno može da bude FATALNA

Ljubav prema cigaretama veća i od ljubavi prema slatkišima, ali i od brige prema zdravlju.

Foto: YouTube

"Veliki broj pušača u Srbiji brani svoju nikotinsku zavisnost i nije spreman da je se odrekne ni zbog čega, misleći da voli cigarete, ne shvatajući jačinu svoje zavisnosti i zanemarujući očigledne činjenice, kao i štetu koju nanose kako svom, tako i zdravlju nepušača", izjavila je farmaceutkinja Anđelija Đurić i urednica sajta Ugasi.je povodom aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koje je za Dan zaljubljenih sproveo Projekat Ugasi.je, u okviru kojeg se sprovodi i istoimena podrška za odvikavanje od pušenja.

Projekat Ugasi.je sproveo je danas u Tržnom centru Delta City mini eksperiment o tome koliko pušači zaista vole svoje cigarete.

Farmaceuti okupljeni oko ovog prijekta nudili su pušačima čokoladicu u zamenu za jednu cigaretu. Za dva sata, koliko je trajao eksperiment, samo jedan pušač je pristao da trampi jednu cigaretu za čokoladu.

"Današnji eksperiment samo je potvrdio rezultate istraživanja koje je Projekat Ugasi.je sproveo u decembru prošle godine, koji su pokazali da jedna trećina pušača svoju zavisnost od nikotina vidi kao ljubav prema cigaretama (32,7%). A ljubavi se, po pravilu, ljudi teško odriču. Zbog toga je neophodno da pušači promene svoj stav prema nikotinu, ali i da se ne ustručavaju da potraže stručnu pomo", izjavila je farmaceutkinja Đurić.

Istraživanje Ugasi.je pokazalo je da je više od polovine ispitanika (54%) pokušalo da ostavi cigarete, ali postoji čitav niz razloga zbog kojih dolazi do izostanka uspeha.

"Pušači u Srbiji su veoma hrabri i, neretko, misle da je u procesu ostavljanja cigareta dovoljna njihova odluka. U većini slučajeva ona jeste presudna i najvažnija za početak procesa, ali ukoliko uvide da dolaze u iskušenje zajedno sa prvim krizama, neophodno je da potraže podršku, uz koju će lakše i sa mnogo više različitih pristupa sigurno doći do cilja. U nekim slučajevima, kada je reč o pušačima koji imaju ozbiljan pušački staž ili puše veliki broj cigareta, uključujemo medikamenate, pre svega nikotin-zamensku terapiju, koja se u preko 100 studija pokazala izuzetno efikasnom", izjavila je Đurićka i dodala da su razlozi zdravstvene prirode glavni motivatori zbog kojih bi pušači ostavili cigarete (76,4%).

Iako je današnji eksperiment pokazao da se pušači ne odriču svoje ljubavi lako, istraživanje Ugasi.je je pokazalo da ipak više od 60 odsto pušača, muškaraca i žena u Srbiji intenzivno razmišlja o tome da ostavi cigarete.

Osim toga, gotovo polovina od ukupnog broja ispitanika se izjasnila da im je na putu ostavljanja cigareta potrebna kako stručna, tako i podrška okoline, porodice i prijatelja.

U Srbiji pušenje još nije "nepristojno"Dobre vesti ako 2017. prestajete da pušite!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.