Izvor: B92, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivene desetine novih životinja

Džakarta -- Na obali Indonezije, u oblasti Papua, naučnici otkrili desetine novih vrsta podvodnih životinja.

Naučnici su otkrili 52 nove vrste - 24 nove ribe, 20 korala i 8 vrsta rakova. Među novootkrivenim vrstama je i ajkula koja hoda na perajima. Neki naučnici pretpostavljaju da je to posledica klimatskih promena, cunamija i zemljotresa.

"Ne pronalaze se tako često nove vrste ajkula, pa je ovo otkriće učinilo istraživanje veoma uzbudljivim", objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sebastijan Troen, direktor marine "Stratedžis".

"Ovo su male ajkule, dugačke oko metar, žive na plitkim grebenima i izlaze noću da hvataju plen, krabe, puževe i verovatno male ribe. Ipak, najviše se hrane stvorenjima koja žive na dnu mora, pa ajkule imaju jaka grudna peraja koja koriste da se kreću preko podloge", kaže on.

Tim američkih naučnika pozvao je indonežansku vladu da zaštiti ovu oblast, koja je u opasnosti od pecaroša koji za lov koriste dinamit i cijanid. "Prema postojećim podacima, moguće je da se ovo mesto proglasi mestom sa najraznovrsnijim bio svetom na planeti", rekao je Troen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.