Izvor: B92, 01.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena "psihodelična" riba

Beograd -- Riba koja skakuće po dnu okeana kao gumena lopta, nova je morska vrsta čije su postojanje naučnici nedavno otkrili.

Ribu sa svetlim kružnim prugama, otkrili su instruktori ronjenja koji su radili za jednu turističku agenciju nedaleko od ostrva Ambon na istoku Indonezije. Informacije o neobičnoj životinji poslali su poznatom ihtiologu Tedu Piču, koji je DNK analizom ustanovio da je reč o novoj vrsti.

Riba koju je profesor iz Vašingtona nazvao psihodeličnom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripada već poznatoj vrsti, ali ima neke osobine koje njene srodnice nemaju.

Ima peraje na obe strane tela, koje joj služe kao noge.

Svaki put kada dodirne dno okeana, odgurne se perajima, i ispusti vodu iz malih otvora, što joj služi kao pogon da odskoči dalje.

Zbog toga, neobična riba skakuće tamo-vamo, na prilično haotičan način.

Stručnjaci veruju da je ovo još jedan dokaz o bogatstvu vrsta u Koralnom trouglu i u Indoneziji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.