Izvor: B92, 06.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena do sada najveća crna rupa

Hjuston -- Astronomi su otkrili svemirsku eksploziju neviđene snage u kojoj je ogromna crna rupa, poput kosmičkog vrtloga.

U toj eksploziji crna rupa je usisala masu jednaku masi od 300 miliona naših sunca, saopšeno je iz Američke svemirske agencije NASA. Ta crna rupa i dalje šalje, gutajući ogromne količine materija, izuzetno velike količine plina pod pritiskom koji ima masu hiljadu milijardi sunca, a čini dva ogromna mehura u centru grupe galaksija pod nazivom MS 0735, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju.

Eksplozije plina iz crne rupe, koje traju već stotinu miliona godina, prema procenama astronomskog tima, primećene su na udaljenosti od 2,6 milijardi svetslosnih godina, zahvaljujući orbitalnim teleskopima u opservatoriji Čandra i u nacionalnoj opservatoriji za radioastronomiju.

U poređenju sa poznatim galksijama koje su udaljene 12 milijardi svetlosnih godina, ova crna rupa je relativno nova, smatraju naučnici i napominju da fenomen govori o važnosti teleskopa sa H-zracima u potkrivanju najjačih svemirskih eksplozija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.