Izvor: Luftika.rs, 25.Feb.2024, 18:40

Otkriven prvi potpuni fosil 240 miliona godina starog “zmaja”, imao vrat duži od tela i repa zajedno

Ukoliko ste se pitali kako je izgledao život na Zemlji pre više od 200 miliona godina, kada su našom planetom šetali pravi “zmajevi”, odgovor na to pitanje stiže nam iz južne Kine.
Naime, međunarodni tim naučnika otkrio je u ovoj azijskoj zemlji prvi potpuni fosil pet metara dugog vodenog gmizavaca iz perioda trijasa, koji pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis, prenosi BBC.
Fosil je star 240 miliona godina i nazvan je „zmaj“ jer ima izuzetno dug vrat.
Fosil >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis, koja je prvobitno identifikovana još 2003. godine, prenosi N1.
Dr Nik Frejzer iz Nacionalnog muzeja Škotske, koji je bio deo međunarodnog tima koji je proučavao fosil, rekao je da je to prvi put da su naučnici mogli da ga vide u celini.
Po njegovim rečima, to je bila „veoma čudna životinja“.
– Imao je udove poput peraja, a vrat mu je bio duži od tela i repa zajedno – rekao je.
Frejzer je dodao da je „dugačak i fleksibilan vrat“, sa 32 odvojena pršljena, možda pružio prednost u lovu – omogućavajući Dinocephalosaurusu orientalisu da traži hranu u podvodnim pukotinama.
Fosil je otkriven u drevnim naslagama krečnjaka u južnoj Kini.
– Ovo otkriće samo doprinosi neobičnosti trijasa – rekao je dr Frejzer za BBC.
Dodao je da svaki put kada pogledaju te naslage, nađu nešto novo.
Rad koji opisuje novopronađeni fosil ove životinje, objavljen je u akademskom časopisu „Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh“.
Izvor: N1
Naučnici otkrili ostatke čoveka stare oko 100.000 godina

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.