Otkrivamo zašto je bitno da menjamo četkicu za zube na svaka tri meseca!

Izvor: Story, 25.Feb.2016, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivamo zašto je bitno da menjamo četkicu za zube na svaka tri meseca!

Stomatolozi preporučaju da četkicu za zube menjamo na svaka 3 meseca i da je čistimo svaki dan, ali mnogi još uvek ne znaju zašto...

Foto: Profimedia

Često zaboravljamo da su naša usta uvek puna bakterija, a određeni broj tih bakterija je patogen tj. uzrokuje bolesti zuba i desni.

Iako s četkice nikada ne možemo u potpunosti da uklonimo bakterije,moramo svakodnevno da je čistimo kako se one ne bi nakupljale i uzrokovale zdravstvene probleme. >> Pročitaj celu vest na sajtu Story <<

1. Isperite je u toploj vodi

Pre i pose pranja stavite četkicu pod toplu vodu i pomerajte palac gore-dole/levo-desno po glavi četkice kako biste isprali vlakna. Obavezno je čistite u toploj vodi jer ona bolje i brže uništava bakterije od hladne vode.

2. Osušite je 

Bakterije koje uzrokuju razne bolesti zubnog mesa su anaerobne. To znači da ne podnose kiseonik i izlaganje vazduhu ih uništava.

Zbog toga četkicu nemojte nakon pranja da stavljate u plastične zatvorene navlake ili da je odlažete u zatvoreni ormarić u kupatilu. Umesto toga odložite je u čašu ili stalak za četkice i stavite je na mesto u kupatilu  koje je provetreno.

Nerviraju vas tragovi od ruža na čaši, garderobi i zubima? Evo kako da ih se rešite 

3. Nemojte deliti četkicu s drugima

 Ova preporuka stomatologa već je dobro poznata, ali uvek je dobro da se toga podsetimo. Malu decu takođe bi trebalo naučiti da uvek peru zube isključivo sa bba, označite vlasnike četkica kako biste izbegli prenošenje bakterija.

Vlakna na četkici lako se troše zbog svakodnevne upotrebe i brzo gube svoju funkciju u čišćenju prostora među zubima i plaka koji se nalazi na površini zuba.

Neverovatno: Ovih 7 sitnica koje imate u frižideru izbeljuju zube bolje od bilo koje paste 

Plak uzrokuje karijes, a ako se pravilno ne uklanja s linije spajanja zuba i zubnog mesa može uzrokovati razne upale i iritacije koje vode do gingivitisa i bolesti desni.

Izvor: Zadovoljna.hr

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.