Izvor: B92, 13.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriće o Alchajmerovoj bolesti

Singapur -- Singapurski naučnici otkrili zašto mozak proizvodi štetne depozite plaka, koji u kasnijem životu dovode do Alchajmerove bolesti.

Posle sedmogodišnjeg istraživanja, singapurski stručnjaci, predvođeni profesorom Sjao Dži Čengom, ustanovili su da je taloženje plaka, koje ugrožava osnovne moždane funkcije, u stvari nusproizvod prirodnog regenerativnog procesa mozga. U mlađim godinama te naslage, izgleda, ne štete moždanoj funkciji, ali u starosti mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budu fatalne.

Ovo otkriće podgrejalo je nadu da bi se mogao razviti lek koji bi sprečio akumuliranje štetnih naslaga, prenela je agencija DPA.

U današnje vreme od Alchajmerove bolesti oboli jedan od 100 ljudi starijih od 65 godina. Oboljenje, za koje zasad nema leka, počinje slabljenjem memorije, a na kraju bivaju ugrožene sve vitalne funkcije organizma.

Singapurski tim je utvrdio da proces proizvodnje novih moždanih ćelija ima za posledicu taloženje plaka, što objašnjava zašto se kod obolelih od Alchajmerove bolesti registruje višak novih ćelija mozga.

Ustanovljena su i dva tipa proteinskih molekula u mozgu od kojih zavisi dinamika produkcije novih ćelija. Koristeći singapursko otkriće, farmaceutske kompanije mogle bi da proizvedu lek koji bi blokirao štetno a podsticao korisno delovanje tih proteina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.