Izvor: B92, 30.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvojio najvišu tačku Antarktika

Novi Pazar -- Basar Čarovac osvojio vrh Vinson i postao prvi planinar iz Srbije koji je osvojio najvišu tačku Antarktika.

Član novopazarskog planinarskog društva "Sandžak" je ovaj vrh na Antarktiku, visok 4.897 metara, osvojio sa još dvojicom planinara iz SAD i Južne Koreje.

"Pokušali smo da izađemo na vrh i dan ranije, ali su nas niska temperatura i vetar sprečili. Sačekali smo drugu priliku i iskoristili je", rekao je Čarovac.

Taj planinar "Sandžaka" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je do sada osvojio pet najvećih kontinentalnih tačaka, jer se pre Vinsona popeo na Kilimandžaro (Afrika), Akonkagvu (Južna Amerika), Mont Everest (Azija) i Elbrus (Evropa).

Osim toga, osvojio je i Damavand, Ararat, Erdžijas i himalajske planine Ajland Pik, Loboče i Čo Oju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.