Izvor: Luftika.rs, 16.Feb.2024, 15:05

Opština u Hrvatskoj nudi kuće mladima za 13 centi, a istovremeno planira gradnju naselja za starije

Briga o starijim osobama kojima je potrebna medicinska nega je uobičajena u razvijenim zemljama zapadne Evrope, a čini se da istim stopama kreće i susedna Hrvatska. Naime, opština Legrad kod naših komšija, poslednjih sedmica je postala poznata javnosti po projektu prodaje kuća mladim porodicama za 13 evrocenti.
Međutim, već neko vreme planiraju gradnju naselja za starije osobe, u kojem bi stanovnici imali svu potrebnu negu, poput gerontodomaćica i medicinskog osoblja.
Načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << opštine Legrad Ivan Sabolić potvrdio je Hini da planiraju etapnu gradnju naselja, u kojem bi živele isključivo osobe starije životne dobi.
Bio bi to dom za starije i nemoćne osobe, ali sasvim drugačije koncipiran od sadašnjih takvih ustanova.
Način da se izbegnu postojeće zakonske prepreke Ideja se rodila kad su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu da realizuju projekt prenamene stare škole u „dnevni boravak“, za osobe kojima je potrebna stalna briga.
U mnogim legradskim porodicama žive osobe o kojima tokom dana nije moguće brinuti, jer su svi ukućani na poslu, prenosi N1.
Opština je zato želela da stariji i nemoćni provedu taj deo dana u legradskom „dnevnom boravku“, gde bi im gerontodomaćice, medicinsko osoblje i sl. pružili svu potrebnu negu.
Nakon što su morali da odustanu od tog projekta, počeli su da razvijaju zamisao o gradnji naselja za starije i nemoćne, koji će imati stalne stanare, ali i one koji bi u njemu provodili samo deo dana.
Sabolić ističe da to nije moguće realizovati u kratkom roku, trebaće godine da zaživi, pa bi za početak kupili nekoliko manjih kuća i tako formirali mali kvart za starije sugrađane.
Pokaže li se da projekt ima smisla, opština bi otkupila nekoliko hektara zemljišta i ozbiljnije širila naselje s prizemnim kućama.
Demografska slika u Hrvatskoj uzrok kašnjenja ove vrste projekata Proces bi se odvijao etapno, odnosno prema broju zahteva za smeštaj starijih i nemoćnih, a deo naselja bio bi rezervisan i za „dnevni boravak“.
Sabolić kaže da ozbiljno razmišljaju o tome da naselje ne bude rezervisano isključivo za stanovnike opštine Legrad, već bi s vremenom postalo otvoreno i za korisnike iz drugih županija.
– Zbog demografske slike Hrvatske, odavno se kasni s takvim projektima u celoj zemlji – ocjenjuje Sabolić, koji ne vidi razlog zašto Legrad ne bi bio prvi koji će preslikati projekte uobičajene u razvijenim zemljama.
Legrad je mirno mjesto sa nekoliko hiljada stanovnika okruženo prirodom, pa je time pogodno za smeštaj i kvalitetnu brigu o penzionerima.
Sabolić pritom „izaziva“ ostale opštine i gradove da se pridruže trci, kako bi smeštaj starijeg stanovništva u Hrvatskoj dobio sasvim drugačiju formu od dosadašnje.
Kaže kako mu neće biti žao ako ih neko s većim budžetom pretekne, važno je da Hrvatska uistinu postane socijalna država koja brine o svojim starijim građanima.
Izvor: N1
Pazario kuću na Siciliji za 1 evro, pa morao da je proda zbog neverovatnog razloga

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.