Izvor: B92, 13.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno sa sunčanjem

Beograd -- Neumereno sunčanje bez adekvatne zaštite nosi rizik od nastanka tumora kože.

Veliki broj ljudi ponavlja istu grešku jer nastoji da privlačan preplanuli izgled, umesto čestim boravkom na svežem vazduhu, stekne kraćim, ali preteranim izlaganjem tela jakim sunčevim zracima.

Savet lekara da treba izbegavati jako sunce i koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom, treba obavezno poslušati.

Željko Mijušković, dermatovenerolog u Klinici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu, posebno naglašava da popularno "kvarcovanje" u solarijumu ne predstavlja pravu pripremu za sunčanje jer minimalno štiti kožu, a sa sobom nosi i brojne neželjene efekte.

On je istakao da se suncu treba izlagati u malim dozama i to u periodu kada je opasno zračenje najmanje, što izuzima period od 11 do 17 sati, uz upotrebu prigodnih rekvizita - suncobrana, losiona sa visokim zaštitnim faktorom, šešira.

U slučaju opekotina, deo tela treba hladiti prvih 12 sati posle zadobijenih opekotina, treba uzimati antizapaljenski preparat i mnogo tečnosti da bi se sprečila dehidracija i, takođe, hladiti opečenu kožu lakim gelovima koji sadrže umirujuće sastojke na bazi aloje ili kamilice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.