Opatija – adresa za zaljubljenike u elitizam

Izvor: Politika, 22.Mar.2011, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opatija – adresa za zaljubljenike u elitizam

Na pomen Opatije jugonostalgičari će samo reći: daaa, Opatija, uzdah začinjen setom za otmenim letovalištem u koje se odlazilo i zimi

Iz kamiona, i uz njega parkiran bager koji nečujno radi, u bašti hotela „Milenij” u samom srcu Opatije, nešto pre ponoći, četvorica radnika užurbano istovaraju višemetarska stabla. Pod budnim okom jedne dame pažljivo se sadi drveće.

– Ovo su feniks palme, ne uzgajaju se u Hrvatskoj, uvozimo ih iz Španije, jako su lepe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i zahvalne. Imaju plod datule –objašnjava za „Politiku” šef akcije – dama koja, ipak, ne želi ni da se predstavi niti da prekine posao, dok priča proverava dubinu mesta za novu sadnicu.

Mladice palmi, imaju oko 30 godina, zanjihale su se već sledećeg jutra i sigurno će narednih decenija hladiti goste čiji je izbor za letnji ili zimski odmor upravo mesto u srcu Kvarnera.

Akcija ozelenjavanja prema gradskoj odluci, iako je sredina marta, ne sme da naruši ugođaj turista – zato je izvedena pod okriljem noći.

Na pomen Opatije jugonostalgičari će samo reći: daaa, Opatija, uzdah začinjen setom za luksuzom ugodnog socijalizma. Malo upućeniji u istoriju turizma pojasniće da je gradić čiji se nastanak vezuje za opatiju Svetog Jakova iz 15. veka mondenski šarm poneo još sredinom 19. veka.

Zbog povoljne klime i „otkrivanja” od strane bogatih industrijalaca i lekara prve vile počele su da se zidaju četrdesetih godina devetnaestog veka. Vila Anđelina je otvorena 1844, danas je u središtu istoimenog parka i u njoj je smeštena postavka hrvatskog Muzeja turizma. Hotel „Kvarner” zidan je od 1882. do 1884. i najstariji je hotel na celom Jadranu.

Kako kaže Elza Pintur, iz Turističkog centra Opatije, mesto je idealno za boravak tokom čitave godine. U skladu sa 21. vekom svi hoteli i vile, privatni apartmani, umreženi su pa jednim klikom ima pred sobom celokupnu statistiku o broju turista, odakle dolaze, koliko ostaju...

– Sve je više gostiju iz Srbije. Vraćaju se oni koji su bili nekada a sve je i više onih koji su prvi put ovde. Jedan od razloga za to je da smo relativno blizu. Autoput je od Beograda, ne treba više od pet, šest sati da se stigne – kaže ona.

Slučajni prolaznici sa kojima smo razgovarali svoj grad hvale ali i iskreno kažu: „Ovde je lepše zimi i s proleća. Leti je bolje otići negde drugde. Možda na neko ostrvo. Naše plaže nisu pitome, nema ih puno, to bi trebalo naročito da znaju oni koji žele porodično da letuju”, savetuje nas jedna baka dok se sa unukom igra na plaži Tomaševac, malobrojnoj sa peskom i postepenim ulaskom u more.

Diskretni šarm buržoazije sredine 19. veka, kada je mesto beležilo najsjajnije dane, može da se oseti i danas. Hoteli izgrađeni u tom periodu su održavani, obnovljeni ali bez ikakvih modernih intervencija. Novi se zidaju sa poštovanjem duha starine. Više od 50 odsto ukupnih kapaciteta nosi najmanje četiri zvezdice.

U lokalima na samoj rivi, konobari potvrđuju da u Opatiju ne dolaze turisti sa skromnijim budžetom. Na lokalnoj pijaci, u zgradi u Ulici maršala Tita, obnovljenoj 2010, prodavačice povrća i mimoza kažu da leti mušterije nisu turisti već sami žitelji Opatije.

– Ko dođe ovde, jede u hotelu – kažu.

U skladu sa novim trendovima, mnogi hoteli vlasništva hrvatskih kompanija nude brojne velnes sadržaje. Adresa su za održavanje specijalizovanih seminara. Vikend pre boravka „Politikinog” izveštača, grad je bio pun, pričaju, jer se održavao veliki frizerski sajam „Hair expo”.

Važan podatak za putnike iz Srbije, a što nisu očigledno znali učesnici karavana mode u organizaciji agencija Fešn selekšn i Medžik pa su u hodu menjali odluku gde će se okrepiti, jeste da je u najvećem broju lokala strogo zabranjeno pušenje. Povlastica nema ni kada se poziva na bivše zajedništvo. Ako se ne oglušuje o važeće odluke pa se palme sade u ponoć, nema ni ustupka za dva dima u bašti na obali.

------------------------------------------

Cene

Šoljica espresa ili kapučina može da se popije za najmanje pet pa do dvadesetak kuna (jedan evro je 7,3 kune) koliko koštaju topli napici sa dodacima bejlisa ili nekog drugog ukusa.

U centralnoj ulici je Krašova čokolaterija gde tečne slatke đakonije koštaju od 25 kuna pa naviše.

Kilogram bajadera je 170 kuna (nešto više od 23 evra). Dnevne novine su sedam kuna. Noćenje u hotelima van sezone je od 30 evra po osobi, na bazi noćenje sa doručkom.

Andrijana Cvetićanin

objavljeno: 22.03.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.